Τεχνική ή βηματολόγιο ;

Ένα ερώτημα που πολλοί καθηγητές θέτουν πριν την έναρξη των μαθημάτων και που δημιουργείτε επίσης στους μαθητές στην διάρκεια των μαθημάτων. Ακόμη και οι γονείς των παιδιών μπορεί να το σκεφτούν. 

Ο χορός, αλλά κυρίως το κλασσικό μπαλέτο χαρακτηρίζεται από μια συγκεκριμένη τεχνική, όπως είναι το turn out, ο τρόπος που στέκονται και εκτελούν τις κινήσεις οι χορευτές κτλ. Είναι κάτι που μαθαίνεται από μικρή ηλικία και συνεχώς χρήζει βελτίωση. Βελτίωση ως προς την ευλυγισία,  την δύναμη,  την στροφικότητα, την εκρηκτικότητα στα άλματα , την αντοχή, την ικανότητα να φτάσεις την τελειότητα χωρίς να δίνεις την αίσθηση της κόπωσης. Αυτό για να γίνει, χρειάζεται τριβή και να ξεκινήσεις από τα πιο απλά πράγματα. Πίσω από κάθε άσκηση του μπαλέτου υπάρχει μια αιτία, δεν υπάρχει δηλαδή απλά για να υπάρχει. Το plie, για να σου διδάξει το άνοιγμα των μηρών και την ελαστικότητα , το battement tendu το πως τεντώνεις και μακραίνεις από και προς τα μια θέση και στην συνέχεια την δυνατότητα να σηκωθεί από το πάτωμα. Το rond de jambe, σου δείχνει ότι το πόδι σου κινείται ανεξάρτητα από την λεκάνη, κάτι που θα το χρειαστείς σε μια χορογραφία.

Η δομή δηλαδή του μαθήματος, είναι συγκεκριμένη για να σε βοηθήσει να δουλέψεις σταδιακά και προοδευτικά για μπορέσεις στο τέλος να χορέψεις με άνεση. Έτσι λοιπόν το κάθε βήμα του κλασσικού χορού υπάρχει επίσης για κάποιο λόγο και μαθαίνεται σταδιακά χρονιά με χρονιά. Για να μπορέσεις να γράψεις μια έκθεση πρέπει πρώτα να γνωρίζεις την αλφαβήτα, να γράφεις λέξεις, να γνωρίζεις την σειρά και την δομή μια πρότασης για να γράψεις μια φράση. Στην συνέχεια, να δημιουργήσεις μια μικρή παράγραφο και τέλος ένα μεγάλο κείμενο. Έτσι ακριβώς είναι και με το χορό.

Πρέπει το σώμα αλλά και το μυαλό να έχει κατανοήσει τα βάση για να προχωρήσει. Πως όμως όλο αυτό σχετίζεται με το αρχικό ερώτημα; Αν έχεις την τεχνική αλλά δεν γνωρίζεις όλα τα βήματα πάλι δεν μπορείς να χορέψεις, χωρίς να τραυματιστείς και να έχεις ένα άριστο αποτέλεσμα; Αν ξέρεις όλα τα βήματα αλλά δεν τα εκτελείς με την καλύτερη δυνατή τεχνική(στο επίπεδο που βρίσκεσαι φυσικά), δεν υπάρχει πιθανότητα τραυματισμού και ίσως λιγότερες πιθανότητες να εξελιχθείς αφού δεν τα κάνεις με τον σωστό τρόπο;

Άρα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η τεχνική και τα βήματα πάνε μαζί. Αλληλοϋποστηρίζονται για να προχωρήσεις και να βελτιωθείς.

Γι’αυτό μην αναρωτιέσαι «γιατί κάνω συνεχώς τα ίδια πράγματα ενώ υπάρχουν κι πολύ πιο δύσκολα». Τα πιο δύσκολα και τα πιο εντυπωσιακά δεν σημαίνει πάντα και τα πιο ποιοτικά. Να θυμάσαι ότι καμιά φορά και οι πιο μεγάλοι χορευτές επιστρέφουν σε ένα “βατό κι εύκολο” μάθημα για θυμηθούν αυτά τα “εύκολα” βήματα που τους βοηθάνε όμως να βελτιώσουν στην τεχνικής σου.


Πάντα με αγάπη και σεβασμό προς τον εαυτο σου! 💗🌸

 

 

CONVERSATION