Είδη Μυϊκής Συστολής & Ασκήσεις.

Οι μυς μας έχουν συγκεκριμένο τρόπο σύσπασης λόγω νευρικού ερεθισμού για την πραγματοποίηση μιας κίνησης και με βάση αυτές τις συστολές, έχουμε και κάποιες επίσης ασκήσεις.
Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά:

  •  Είδη Μυϊκής Συστολής
1. Σύγκεντρη μυϊκή συστολή [ όπου το μήκος του μυός βραχύνεται (μικραίνει ) ]

2. Ισομετρική/ (Στατική) μυϊκή συστολή ( όπου το μήκος του μυός παραμένει σταθερό )

3. Έκκεντρη μυϊκή συστολή ( όπου το μήκος του μυός επιμηκύνεται )


Λόγω αυτών των μυϊκών συστολών δημιουργούνται διάφορα είδη ασκήσεων.

1. Ισοτονική άσκηση όπου παρατηρείται η σύγκεντρη και η έκκεντρη μυϊκή συστολή, και ελάχιστα η ισομετρική αφού πραγματοποιείται η κίνηση χωρίς σταμάτημα. Είναι σχεδόν οι περισσότερες κινήσεις του σώματος πχ κάμψη γόνατος.

2. Ισομετρική άσκηση όπου παρατηρείται η ισομετρική συστολή. Αυτές οι ασκήσεις χαρακτηρίζονται από μια στατική θέση αφού δεν έχουμε μεταβολή στο μήκος του μυός όπως σε μια σανίδα , ή τα στατικά καθίσματα στο τοίχο.

3. Πλειομετρική ασκήση όπου παρατηρείται η έκκεντρη μυϊκή συστολή και στη συνέχεια η σύγκεντρη . Όπως συμβαίνει κυρίως στα άλματα.

 

Και οι 3 μορφές άσκηση υπάρχουν στην προπόνηση αφού η κάθε μια έχει να σου δώσει κάτι διαφορετικό. Για παράδειγμα στο μπαλέτο, η θέση ισορροπίας στο retire passe είναι μια ισομετρική άσκηση ως προς όλο το σώμα αλλά συγκεκριμένα για τον δικέφαλο μηριαίο του ενεργητικού ποδιού , αν ξεδιπλώσει στο πλάι τότε ο δικέφαλος μηριαίος θα πραγματοποιήσει μια έκκεντρη μυϊκή συστολή αφού επιμηκύνεται, άρα είναι μια ισοτονική άσκηση.

Μια πλειομετρική άσκηση είναι τα saute (και γενικότερα τα άλματα) που έχουν και στόχο την μέγιστη ταχύτητα σύσπασης και έκρηξη. Προσοχή όμως, αν το κατέβασμα είναι αργό και παραμένουμε σε εκείνη την θέση, τότε δεν χαρακτηρίζεται ως πλειομετρική αλλά ως ισοτονική που απλά έχεις προσθέσει ένα άλμα.

Από το παράδειγμα συμπεραίνουμε ότι

  v  Όταν εκτελούμε μια κίνηση με ο πρωταγωνιστής μυς πραγματοποιεί σύγκεντρη συστολή ενώ ο ανταγωνιστής του πραγματοποιεί έκκεντρη συστολή.

  v  Με την έκκεντρη συστολή παράγεται η μεγαλύτερη δυνατή δύναμη, ενώ με την σύγκεντρη η μικρότερη. Η δύναμη που παράγεται με την ισομετρική βρίσκεται ανάμεσα στις δύο προηγούμενες.

Γιατί να τα ξέρουμε όλα αυτά;

Όταν γνωρίζουμε για το πως λειτουργεί το σώμα μας , μπορούμε να δουλέψουμε καλύτερα με αυτό. Έχουμε καλύτερη σχέση, άρα λιγότερους τραυματισμούς και περισσότερα θετικά αποτελέσματα μέσω της προπόνησης μας, αφού πλέον ξέρουμε τις ανάγκες τους σώματος μας για την πραγματοποίηση του στόχου μας.

Πάντα με αγάπη και σεβασμό προς τον εαυτό σου.💖🌸

 


CONVERSATION