Το μπαλέτο είναι για όλους.

Το κλασικό μπαλέτο υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και είναι ένα υψηλών απαιτήσεων είδος χορού. Φαντάζει δύσκολο και άπιαστο για κάποιους αλλά πως είναι στην πραγματικότητα;

Αρχικά, δεν είναι απαραίτητο να ξεκινήσεις από μικρή ηλικία όπως πιστεύουν όλοι. Φυσικά και όσο μικρότερος ξεκινάς κάτι, τόσο ευκολότερο είναι για το σώμα σου αλλά και τον εγκέφαλο σου να το μάθει και να το κατακτήσει, αλλά η ηλικία δεν θα πρέπει να σε αφήνει πίσω από την σχέση σου με τον χορό. Όλο το ασκησιολόγιο και οι pointe shoes θα έρθουν με τον καιρό. Μην ξεχνάς ότι για να ανέβεις σε μια σκάλα πας σκαλοπάτι - σκαλοπάτι, έτσι ακριβώς γίνεται και στο μπαλέτο. Η δομή του, έχει δημιουργηθεί για να βοηθήσει τους χορευτές/τριες να μάθουν σιγά σιγά τα βήματα και την τεχνική και στην συνέχεια να τα εξελίξουν. Οι απαιτήσεις που (θεωρητικά) χρειάζονται για να γίνεις χορευτής /τριας μπαλέτου, είναι απλά η επιθυμία σου. Το en dehors (έξω στροφή / turn out ) υπάρχει ήδη στο σώμα σου, τα ισχία σου μπορούν να πραγματοποιήσουν αυτήν την στροφή που ζητά το μπαλέτο. Τα πόδια σου έχουν την δυνατότητα να φτάσουν τις μοίρες που ζητά ο χορός και με την χρήση της έξω στροφής κάποιες φορές γίνεται πιο εύκολο. Το σώμα σου μπορεί να καταφέρει τα πάντα αρκεί να το θέλεις.

Την στιγμή που έχουν κατακτηθεί τα περισσότερα κομμάτια του χορού και έχει εκπαιδευτεί το σώμα σωστά τότε μόνο έρχεται η ώρα να φορεθούν, από τις γυναίκες κυρίως οι pointe shoes. Σε ένα ειδικό διαμορφωμένο παπούτσι για να μπορεί να υποστηρίξει και βοηθήσει τις χορεύτριες να εκτελέσουν όλα εκείνα τα εντυπωσιακά βήματα.

Αυτό όμως το ταξίδι που πραγματοποιεί ο καθένας μέχρι ας πούμε να φορέσει τις πουέντ, είναι το μπαλέτο. Γιατί το μπαλέτο είναι το μάθημα που κάνεις για να βελτιωθείς, μια variatιon (χορογραφία) για χορέψεις και να πεις μια ιστορία. Είναι όλα αυτά που ξεκινάνε μόλις πατήσεις στην αίθουσα χορού αλλά και στην ψυχή σου που σε κάνουν να νιώθεις όμορφα κάνοντας μπαλέτο. Είναι η αγάπη και η καταβολή έργου που βάζεις στον χορό αυτό. Και όσο περισσότερο δουλέψεις σε κάτι, τόσο καλύτερος γίνεσαι. Μην ξεχνάς ότι ένας επαγγελματίας δεν γεννήθηκε επαγγελματίας, αλλά ξεκίνησε κι αυτός από το μηδέν και είχε αρκετή υπομονή και επιμονή για να φτάσει στο αποτέλεσμα που ήθελε.

Χορευτής / χορεύτρια κλασικού μπαλέτου αλλά και γενικότερα του χορού είσαι από την στιγμή που θα επιλέξεις να ξεκινήσεις αυτό το μαγευτικό τρόπο έκφρασης, κατάθεσης ψυχής αλλά και εκγύμνασης του σώματος. Δεν έχει τόσο σημασία πόσο ψηλά ή όχι πάει το πόδι σου, πόσες στροφές κάνεις, αλλά έχει σημασία ότι το κάνεις και αυτό σε χαρακτηρίζει χορευτή / χορεύτρια του κλασικού μπαλέτου.

 

Πάντα με αγάπη και σεβασμό προς τον ευατό σου. 💗🌸


CONVERSATION