Λίγα πράγματα για τους μυς.


Έχουμε γράψει τα βασικά τις ανατομίας, τώρα ήρθε η ώρα για άλλο ένα "μάθημα" που αφορά τους μυς. Φυσικά, όλη η γνώση που διαθέτουμε για την μυολογία δεν μπορεί να χωρέσει σε ένα κείμενο γι'αυτό κι εδώ θα βρεις κάποια βασικά στοιχεία. 

Οι μύες αποτελούνται κυρίως από μυϊκό ιστό και συμβάλουν στην κίνηση του ανθρωπίνου σώματος. Όλοι χρησιμοποιούμαι τους μύες στην καθημερινότητας μας , τι ξέρουμε όμως για αυτούς; 


  • Τα είδη των μυών στον ανθρώπινο σώμα είναι οι γραμμωτοί ή σκελετικοί μύες όπου αποτελούν το 40% του βάρους του σώματος , προσφύονται στα οστά μέσω του τένοντα και λειτουργούν εκούσια. Οι λείοι μύες είναι οι μύες που συμμετέχουν στο σχηματισμό των εσωτερικών οργάνων και η σύσπαση τους γίνεται ακούσια. Και τέλος, ο καρδιακός μυς, όπου είναι ο μυς της καρδιάς
    και συσπάτε ακούσια .

  • Η δομή και τα επίπεδα οργάνωσης ενός σκελετικού μυός μπορεί να συνοψιστεί ως εξής:

- Μυς (όργανο) -> μυϊκή ίνα (κύτταρο) -> μυϊκό ινίδιο (εξειδικευμένη ενδοκυτταρική δομή)

  • Τύποι Μυικών ινών: 
- Τύπου 1 : Ενεργοποιούνται και συσπώνται αργα. Δεν παράγουν μεγάλη δύναμη και ισχύ, αλλα έχουν μεγάλη αντίσταση στην κόπωση. (π.χ τις παρατηρούμαι στο παρατεταμένο τζοκιγνκ) 
- Τύπου ΙΙα : Ενεργοποιούνται και συσπώνται αρκετά γρήγορα. Έχουν καλή ικανότητα παραγωγής δύναμης και ισχύος, ενώ έχουν μια μέτρια αντίσταση στην κόπωση ( π.χ παρατηρούνται σε αθλητές 200μ & 400μ  σπρίντ ).
- Τύπου ΙΙχ : Ενεργοποιούνται και σωσπώνται ταχύτατα, ενώ έχουν την μεγαλύτερη ικανότητα παραγωγή δύναμης και ισχύος, ενώ δεν έχουν καθόλου αντίσταση στην κόπωση ( π.χ παρατηρούνται σε εκρηκτικές κινήσεις όπως τα επιτόπια άλματα). 

  • Οι μύες μπορούν να ταξινομηθούν με βάση: 

- Το σχήμα τους : μακρούς (πχ Ραπτικός), πλατείς(πχ κοιλιακοί), βραγχείς(μύες σπονδυλικής στήλης) και σφικτήρες

- Τις Κεφαλές τους: έχουν δύο ή περισσότερες ανεξάρτητες κεφαλές π.χ τετρακέφαλος, δικέφαλος βραχιόνιος

- Την θέση τους: επιπολής ( επιφανειακοί ), εν τω βάθει

- Την ενέργεια τους: Καμπτήρες, εκτείνοντες , προσαγωγούς κτλ.

  • Ποιος είναι ο ρόλος των μυών στο ανθρώπινο σώμα;

Για να πραγματοποιηθεί μια κίνηση από την πιο απλή μέχρι την πιο σύνθετη, ο κάθε μυς έχει συγκεκριμένο ρόλο ως:

- Πρωταγωνιστής: Είναι ο μυς που ενεργοποιείται για να γίνει μια κίνηση (π.χ Κάμψη αγκώνα, είναι ο δικέφαλος βραχιόνιος). 

- Ανταγωνιστής: Είναι ο μυς που ανταγωνίζεται και πραγματοποιεί την αντίθεση κίνηση από τον πρωταγωνιστή. (πχ. Κάμψη αγκώνα, είναι ο Τρικέφαλος βραχιόνιος).

- Σταθεροποιός: Είναι ο μυς που ενεργοποιείται για να σταθεροποιήσει την περιοχή έτσι ώστε να ενεργήσει ο πρωταγωνιστής μυς. ( π.χ Κάμψη ισχίου, ενεργοποιούνται οι κοιλιακοί μύες )

- Συνεργός: Είναι μια ομάδα μυών που δημιουργείται από τον μυ για την παραγωγή μια κίνησης που δεν μπορούσε να κάνει μόνος του. 


 * Fun facts για τους μύες:

  1. Ο μακρύτερος μυς του σώματος μας είναι ο ραπτικός (βρίσκεται στο κάτω άκρο και ξεπερνά τα 40cm) 
  2. O μικρότερος μύς του σώματος μας είναι ο μυς του αναβολέα (βρίσκεται στο αυτί, το μήκος του δεν ξεπερνά το 1mm και είναι λεπτότερος από μια βαμβακερή ίνα.)
  3. Ο γρηγορότερος μύς του σώματος μας είναι ο ορθωτήρας των βλεφάρων (μπορεί να συσταλεί μέχρι και 5 φορές το δευτερόλεπτο.)
  4. Ο πιο ισχυρός μυς του ανθρωπίνου σώματος είναι ο μασητήριος ( μπορεί να ασκήσει δύναμη περίπου όσο 100 kg.) 
  5. Χρειάζονται 20 μύες για να γελάσουμε και πάνω από 40 για να κατσουφιάζουμε.


* Άλλα σχετικά Κείμενα : 

- Η θέση του σώματός μας...( εδώ
- Το λεγόμενο...En dehors ( εδώ
- Τι ξέρεις τελικά για το coup de pied (σου) ; (εδώ


CONVERSATION