3 βασικά αξεσουάρ που πρέπει να έχει ένας/μια χορευτής/τρια.

Το κλασικό μπαλέτο αλλά και γενικότερα ο χορός, είναι αρκετά απαιτητικός και το σώμα θα πρέπει να ταυτόχρονα να είναι δυνατό και ελαστικό. Μόνο τα μαθήματα χορού πολλές φορές δεν είναι αρκετά έτσι ώστε να υποστηρίξει την υψηλή απαίτηση του χορού. Γι'αυτό οι χορευτές γυμνάζονται και έξτρα ώρες κάνοντας Pilates, yoga, CrossFit ή οποιαδήποτε άλλη μορφή γυμναστικής τους αρέσει έτσι ώστε να φέρουν το σώμα σου στην φυσική κατάσταση που θέλουν και χρειάζεται.

Τι χρειάζεται εν τέλη ένα χορευτής για να βελτιώσει την αθλητική και καλλιτεχνική του επίδοση;

  1. Ένα λάστιχο αντίστασης. Δεν έχει σημασία αν είναι κυκλικό ή όχι. Με το λάστιχο μπορείς να δημιουργήσεις αντίσταση στους μύες σου με αποτέλεσμα την ενδυνάμωση τους αλλά και την ελαστικότητα τους. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις με διάφορους τρόπους για να γυμνάσεις όλο σου το σώμα και να το προσαρμόσεις στην αντίσταση που θέλεις. Ωστόσο, μην ξεχνάς τα ανοίγματα σου. Με το λάστιχο μπορείς να πιέσεις ελαφρά την θέση που επιθυμείς (πχ arabesque ) και να σε βοηθήσει ακόμη περισσότερο στις διατάσεις σου. 

  2. Ένα foam roller . Επίσης με αυτό το θαυματουργό (για μένα ) εργαλείο μπορείς να πετύχεις πολλά. Αρχικά, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να χαλαρώσεις όλο το σώμα σου, κάνοντας ένα μικρό μασάζ. Επιπλέον, μπορεί και αυτό το γίνει κομμάτι της ενδυνάμωσης σου. Σκέφτηκες ποτέ να κάνεις μια σανίδα και να τοποθετήσεις τα χέρια σου ή τα πόδια σου πάνω στον κύλινδρο; Θα σου δώσει διαφορετικά ερεθίσματά ,τρόπους και περισσότερη σχέση με την ισορροπία (αφού δεν είναι ένα σταθερό αντικείμενο) για να δουλέψεις με το σώμα σου .

  3. Τέλος, βάρη. Οποιαδήποτε μορφή τους (αλτήρες, μπάρα, περικάρπια, kettlebell) μπορούν να βελτιώσουν την ενδυνάμωση των μυών και να σου προσφέρουν αύξηση του μυϊκού όγκου αφού είναι κι αυτά όπως τα λάστιχα, είναι μια μορφή αντίστασης. Έχουν μια ιδιαιτερότητά, μπορείς να τοποθετήσεις στους αστραγάλους σου ή στους καρπούς σου ένα μικρό βαράκι της τάξης 0,5kg ή 1kg και να δουλέψεις με αυτό, καθ’όλη την διάρκεια του μαθήματος δίνοντας ένα έξτρα βάρος στο σώμα σου. Με αυτό τον τρόπο η ενδυνάμωση που πραγματοποιήσεις είναι αρκετά στοχευμένη στον τρόπο που δουλεύεις με το σώμα σου κατά την διάρκεια του μαθήματος, κάτι που ίσως είναι πιο δύσκολο με ένα λάστιχο αντίστασης.

Φυσικά υπάρχουν αρκετά ακόμη αξεσουάρ γυμναστικής όπου το καθ’ένα από αυτά έχει τον δικό του σκοπό. Κανένα δεν μπορεί να αναιρέσει το άλλο. Είναι όλα απαραίτητα για τον στόχο που θέλει να πραγματοποιήσει ο ασκούμενος. Αν όμως μια/ένας χορεύτρια/ης θα ήθελε να ξεκινήσει την επιπλέον ενδυνάμωση και δεν ήξερε από που πρέπει να αρχίσει ή αν βρισκόταν έκτος γυμναστηρίου, αυτά θα ήταν ίσως τα πιο σημαντικά για να ξεκινήσει και να συνεχίζει να δουλεύει με το σώμα της/του.










CONVERSATION