Οι χορευτές...

Οι χορευτές είναι οι άνθρωποι που μπορούν να μας διδάξουν τι σημαίνει ισορροπία και έλεγχος. Όταν τους βλέπεις να χορεύουν, πιστεύεις ότι κινούνται ενάντια στην βαρύτητα και ότι έχουν τον απόλυτο έλεγχο του σώματός τους. Έρχονται σε θέσεις ισορροπίας που μοιάζουν ότι ξεπερνάνε όχι μόνο τα όρια του ανθρωπίνου σώματος αλλά και της φυσικής, όσο για τον χρόνο παραμονής τους είναι αξιοθαύμαστος. Χρησιμοποιούν το σώμα τους με τέτοιο τρόπο που σου δίνουν την αίσθηση ότι είναι ασπόνδυλα όντα. Κάνουν τις πιο δύσκολες κινήσεις να φαντάζουν παιχνιδάκι, και νομίζεις ότι θα μπορούσες να τις κάνεις με ευκολία κι εσύ.  

Αν ρωτήσεις ένα χορευτή του μπαλέτου πόσο συχνά χρησιμοποιεί την ισορροπία του μέσα στο μάθημα αλλά και στην σκηνή θα σου απαντήσει «συνέχεια και ποτέ». Συνέχεια γιατί χωρίς αυτήν, θα έπεφτε στο πάτωμα και ποτέ, γιατί θέλει να δίνει την αίσθηση ότι δεν υπάρχει βαρύτητα και όρια. Όλα αυτά, απαιτούν έναν απόλυτο έλεγχο που οι χορευτές τον κατέχουν καλύτερα από τον καθένα. Για μια κίνηση του ποδιού τους, φαινομενικά φαίνεται να σηκώνουν  το πόδι ενεργοποιώντας τους μύες που χρειάζεται, στην πραγματικότητα όμως, χρησιμοποιούν όλο τους το σώμα από την κορυφή έως τα νύχια. Επιμηκύνουν συνεχώς προς τα πάνω ενώ ταυτόχρονα γειώνονται βαθιά στο έδαφος, ακριβώς όπως τα δέντρα.

Γνωρίζουν και αντιλαμβάνονται που και με ποιον τρόπο είναι τοποθετημένο το σώμα τους στο χώρο με κλειστά μάτια, κάτι που δεν παρατηρείται συχνά από όλους τους ανθρώπους. Έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με το σώμα τους, δεν είναι μόνο το εργαλείο της δουλειάς τους, είναι το μέσο για την κατάθεση της ψυχής τους.

Στην ζωή τους, δεν υπάρχει το «δεν μπορώ», υπάρχει το «δωσ’μου χρόνο το δουλέψω». Δουλεύουν ασταμάτητά, δουλεύουν όχι για να γίνουν απαραίτητα καλύτεροι από τους άλλους, αλλά για να γίνουν οι ίδιοι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους. 

Είναι οι άνθρωποι που έχουν υπομονή και επιμονή, που θα σηκωθούν όσες φορές κι πέσουν.

Είναι οι πρωταθλητές της τέχνης.

💖🌸




 


CONVERSATION