Τα γλυκά... στην ζωής μας

Γνωρίζουμε πολλά από τα θρεπτικά συστατικά που είναι χρήσιμα και απαραίτητα για την διατροφή μας. Ήρθε λοιπόν η στιμγή να μιλήσουμε για τα γλυκά. Τι είναι ; Πόσο κακό κάνουν ; Πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε γλυκά; 

Ας το πάρουμε από την αρχή. 

Οι υδατάνθρακες  όπως γνωρίζουμε, χωρίζονται σε απλούς και σύνθετους υδατάνθρακες. Έτσι έχουμε τους μονοσακαχαρίτες (τα απλά σάκχαρα) και τους πολυσακχαρίτες. Τα σάκχαρα είναι η πιο απλή μορφή υδατάνθρακα που μπορούμε να βρούμε. Στην διατροφή μας υπάρχει η γλυκόζη, η φρουκτόζη και η γαλακτόζη.
- Η γλυκόζη βρίκσεται σε φρούτα, στο μέλι και τη ζάχαρη αλλά και σε αμυλούχα τρόφιμα. Θεωρείται μια από τις σημαντικότερες πηγές ενέργειας για τον άνθρωπο και η αποκλειστική πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο.
- Η φρουκτόζη αποτελεί το δεύτερο πιο σημαντικό σάκχαρο. Είναι ο γλυκύτερος μονοσακχαρίτης που βρίσκεται ελεύθερος στη φύση. Βρίσκεται σε όλα σχεδόν τα ώριμα φρούτα. Ενωμένη με την γλυκόζη σχηματίζει την ζαχαρόζη (κοινή ζάχαρη), στο εμπόριο μπορούμε να την βρούμε στην κρυσταλλική της μορφή ή σε σιρόπια.
- Η γαλακτόζη δεν βρίσκεται ελεύθερη στην φύση, αλλά ενώνεται με την γλυκόζη προκειμένουν να δημιουργηθεί η λακτόζη. Την βρισκουμε κυρίως στο γάλα.

Τελικά είναι τα γλυκά κακά;

Τα απλά σάκχαρα, χρειάζονται και είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό και ως πηγή ενέργειας αλλα και για διαδικασίες στον οργανισμό. Θα πρέπει όπως και με όλα τα πράγματα να υπάρχει μια ισσοροπία στην κατανάλωση τους. Εχεις ακούσει ποτέ κανέναν να σου λέει "μην φας φρούτα γιατί έχουν φρουκτόζη"; Φυσικα και όχι. Έχεις όμως ακούσει να λένε "μην καταναλώνεις ζάχαρη, δεν είναι καλή". Ναι , δημιουργείται από μία ένωση και επειδή έχει γλυκιά γεύστη προστίθεται σε πολλά προιόντα. Διεγείρει το κέντρο του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την απόλαυση και την παραγωγή ενδορφινών, των ορμονών που παράγονται όταν νιώθουμε ευχάριστα, γι'αυτό και θελουμε συχνά να καταλανώνουμε ζάχαρη Αλλά από μόνη της δεν είναι ένα κακό προιόν. 

Αν έχεις μια ισορροποιημένη διατροφή μπορείς να καταναλώσεις και ένα γλυκό, γιατί και αυτό υπάρχει στην διατροφή μας. Η μεγάλες και καθημερινές ποσότητες γλυκών είναι αυτές που ίσως  σου φέρουν προβλήματα στην υγεία σου. 
Μα τα γλυκά παχαίνουν... Από μόνα τους τα γλυκά δεν παχαίνουν. Ένας άνθρωπος παχαίνει ή αδυνατίζει από τις θερμίδες που προσλαμβάνει σε σχέση με αυτες που καταναλώνει. Άρα αν τρώμε περισσότερο από αυτά που καίμε προφανώς και θα παχύνουμε.


Φυσικά, μπορείς να συμβουλευτείς ένα ειδικό ιατρό ή διατροφολόγο για εξειδικευμένες διατροφές ανάλογα τις ανάγκες του σώματος σου.

Πάντα με αγάπη και σεβασμό προς τον ευατό σου.

CONVERSATION