Temps lie ( Το βήμα που θα βελτιώσει την τεχνική σου)

 Το temps lie ή θα μπορούσαμε να πούμε "μεταφορά βάρους" είναι ένα βήμα του κλασικού μπαλέτου όπου μαθαίνεται από την μουσικοκινητική αγωγή μέχρι τους επαγγελματίες χορευτές. Φυσικά όχι με την ίδια μορφή. Είναι ένα βήμα συντονισμού καθώς θέλει ισορροπία, ακρίβεια αλλά και κράτημα/δύναμη των μελών σου. Σου μαθαίνει να μεταφέρεις το βάρος σου με απόλυτο έλεγχος από την μία θέση στην άλλη. Θα λέγαμε ότι είναι το τέλειο βήμα συγχρονισμού κινήσεων ποδιών, χεριών και κεφαλιού. 

Ας το αναλύσουμε (όσο πιο απλά μπορούμε ) :

Ξεκινάμε από μια 5η position croise , το μπροστινό πόδι κάνει degaze , μεταφέρουμε το βάρος και στα δύο πόδια σε demi-plie σε μια 4η position, στη συνέχεια μεταφέρουμε το βάρος μας στο μπροστινό πόδι όπου και τεντώνει ενώ το πίσω είναι τεντωμένο , κλείνουμε 5η position και γυρνάμε en face ( στο σημείο 1) , το μπροστινό πόδι (δεξι) κάνει degaze πλάι, μεταφέρουμε το βάρος και στα δύο πόδια σε μια 2η position σε demi-plie, μεταφέρουμε το βάρος και τεντώνουμε (το δεξί) με degaze στο πλάι(αριστερό), κλείνουμε 5η croise με το άλλο πόδι ( όπου ξεκινήσαμε ).

Τα χέρια έρχονται από την προπαρασκευαστική, 1η, στην συνέχεια έρχονται 3η και 2η , όταν γυρίζω en face το χέρι που είναι στην 3η κατεβαίνει στην 1η ενώ το άλλο παραμένει 2η, ανοίγει κι αυτό στην 2η, allonge και προπαρασκευαστική. 

Το βήμα μπορεί να γίνει με τον ίδιο τρόπος προς τα πίσω. Μπρος -πλάι ή Πίσω- πλάι θεωρούνται ως ένα βήμα. Δεν μπορώ να κάνω μόνο το μπρος ή το πλάι, θα θεωρείται μισό.

Φυσικά όπως σε όλα τα βήματα του κλασσικού μπαλέτου υπάρχουν παραλλαγές.
  • Το βήμα αυτό μπορεί να γίνει χωρίς την χρήση του demi plie στην 4η position για την μεταφορά βάρους αλλά το πέρασμα να γίνει με τεντωμένο πόδι.
  • Μπορεί να προστεθεί κάμψη μετά την ολοκλήρωση του temps lie, δηλαδή όταν έρθουμε στην grand croise (στην εικόνα το νουμερο 5) κάνουμε μια κάμψη προς τα πίσω, ενώ προς το πλάι (Στην εικόνα το 9) κάνουμε μια κάμψη στο πλάι (προς την σταθερή πλευρά). 
  • Μπορούμε να κάνουμε temps lie στις 90μοίρες (Grand temps lie), όπου το πόδι αντί για degaze θα έρθει πρώτα σε passe και μετά θα ξεδιπλώσει, και θα πατήσει σε μια attitude πίσω ενώ στο πλάι πάλι θα κάνει passe θα ξεδιπλώσει πλάι, θα πατήσει με την διαφορά πάλι ότι το ενεργητικό πόδι θα είναι στον αέρα. 
  • Η ίδια ακριβώς κίνηση μπορεί να γίνει με releve. Εκτελείται ακριβώς το ίδιο με την διαφορά ότι για να έρθεις στην attitude μπρος ή πίσω κάνεις ένα pique στο releve. 
  • Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα pirouette  πριν ξεκινήσει το temps lie δηλαδή στην 5η position. Στην συνέχεια μπορώ να κάνω είτε temps lie par terre είτε grand temps lie. 


Γιατί τώρα αυτό το βήμα δεν το παραλείπει κανένας χορευτής και είναι τόσο σημαντικό; 

Για να μπορέσεις να πραγματοποιήσεις όσο το καλύτερο δυνατόν μπορείς αυτό το βήμα, θα πρέπει να έχεις τον απόλυτο έλεγχο. Το κράτημα σου τις ισορροπίες θα μάθεις να είναι ακριβώς στον άξονα, το releve σου θα δυναμώσει για να είναι δυνατό για να σε υποστηρίζει, θα μάθεις να ελέγχεις το κορμό σου σε μία θέση attitute άρα και σε μια arabesque. Και φυσικά το πιο σημαντικό την μεταφορά του βάρους. Στο μπαλέτο πολλές φορές αλλάζεις το βάρος σου από το ένα πόδι στο άλλο έτσι αυτό το βήμα είναι το ιδανικό για να σου μάθει όλα αυτά.
Φυσικά αν θέλεις να δυσκολέψεις τον εαυτό σου ή αν θέλεις να βελτιωθείς ακόμη περισσότερο μπορείς να κάνεις ένα grand temps lie με pointe shoe, καθώς και η τελευταία εξέλιξη όλων των βημάτων είναι η χρήση των pointe shoe. 

Και εννοείται ότι αυτό το βήμα είναι ιδανικό για τώρα μέσα στο σπίτι, χρειάζεται λίγο χώρο αλλά θα δεις διαφορά από ίσως μια απλή άσκηση ισορροπίας. 

Πάντα με αγάπη και σεβασμό προς τον εαυτό σου!💗🌸

CONVERSATION