Πως να βελτιώσεις την τεχνική σου στο χορό.

Το μπαλέτο και γενικά ο χορός είναι ένα δύσκολο "αθλημα" που συνεχώς θα πρέπει να εξελίσεσαι. Πώς όμως μπορείς να βελτιώσεις την τεχνική σου τώρα ειδικά αυτήν την περίοδο όπου δεν βρίσκεσαι μέσα στις αίθουσες χορού καθημερινά; 

Ένας χορευτής/τρια θα πρέπει να είναι καλός στις στροφές, στα άλματα και στην ισορροπία, δηλαδή σε όλα, όπως ακριβώς δομείται κι ένα μάθημα κλασσικού μπαλέτο. Φυσικά και δεν είναι μόνο αυτά, δεν ξεχάνε ποτέ το en dehor, την ευλυγισία , την αντοχή κι άλλα που θα τα αναφέρουμε στην συνέχεια. 

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το μπαλέτο έχει 2 βασικά μέρη: την μπάρα και το κέντρο. Η μπάρα είναι αυτή όπου θα σε βοηθήσει μέσω των ασκήσεων να ζεστάνεις, να βελτιώσεις και γενικά να σε προετοιμάσει για την στιγμή του κέντρου. Γι'αυτο κι αν κάποιος "τραβάει" την μπάρα, πολλές φορές δεν έχει καλή βάση/ισορροπία στις ασκήσεις του κέντρου. Το κέντρο από την αλλη χωρίζεται στις εξης κατηγορίες: adagio και allegro(petit & grand). Σε αυτές τι κατηγορίες κρύβονται οι στροφές, οι ισορροπίες, οι μεταφορές βάρους, το en dehor, η ελυγισία, η εκκρηκτικότητα , η αντοχή και πάνω οπ'ολα η ικανότητα να δείχνεις οτι τα κάνεις με ευκολία. 

Πάμε να δούμε πως μπορείς να βελτιώσεις όλα αυτά από το σπίτι σου.
Όπως λένε όλοι οι άνρθωποι που ασχολιούνται με το χορό, η δουλειά στην αιθούσα δεν φτάνει μόνο, χρειάζεσαι και επιλέον προπόνηση, τι να κάνεις όμως στην επιπλεόν προνόνηση;

- Βάλε στην ζωή σου το σχοινάκι, το τρέξιμο, το ποδήλατο ή τα καθίσματα με άλματα, θα δείς τεράστια διαφορά στην αντοχή σου αλλά και στα άλματα σου.
- Ισορροπία για πάντα. Δούλεψε τις ισσορροπίες σου σε όλες τις θέσεις ( attitude, arabesque ) είτε με τα μαλακά είτε με τις pointe shoe, μείνει για όσο περισσότερο μπορείς. Αν θέλεις να δυσκολέψεις τον εαυτό σου πρόσθεσε βαράκια στα πόδια σου (μισό κιλό, είναι αρκετό) ή προσπάθησε να ισορροπήσεις στον δίσκο ισορροπίας. Το να βρεις το άξονα σου θα σε βοηθήσει και στην στροφικότητα. 
- Ενδυνάμωσε τον κορμό σου. Τους κοιλιακούς σου αλλά και την πλάτη σου. Πολλές φορές νομίζουμε ότι είναι δυνατό το κέντρο μας αλλά δεν είναι. 
- Χρόνος για ανοίγματα. Αν βελτιώσεις τα ανοίγματα, όχι μονο θα μπορέις να κάνεις ένα τέλειο σπαγγάτο αλλά θα μπορείς να σηκώσεις το πόδι σου πιο ψηλά  και αυτό θα σε βοηθήσεις σε ένα καλύτερο en dehor.
- Coup de pied σημαίνει πολλά releve με τουβλάκι και διάταση σου με foam roller ( Δες τις ασκήσεις εδώ

Ακούγονται πολλά και ίσως δύσκολα αλλά όλα μαζί φτάνουν την μια ώρα επιπλέον προπόνηση. Νομίζω δεν είναι πολύ για να ξεπεράσεις τα όρια του εαυτού σου και να γίνεις ακόμη καλύτερος/η.

Πάντα με αγάπη και σεβασμό προς τον εαυτό σου. 💗🌸







CONVERSATION