Τι ξέρεις για την αναπνοή;

Αρχικά, ας αναφέρουμε κάποια πράγματα για το αναπνευστικό σύστημα. 
Το Αναπνευστικό σύστημα εξυπηρετεί τη λειτουργία της αναπνοής, δηλαδή της ανταλλαγής αερίων στον οργανισμό. Αποτελείται από την άνω αναπνευστική οδό (ρίνα(μύτη), ρινική και στοματική κοιλότητα) και την κάτω αναπνευστική οδό (τον λάρυγγα, την τραχεία, 2 βρόγχοι και 2 πνεύμονες) 

Πως γίνεται η αναπνοή;

Η αναπνοή είναι η διαδικασία όπου ο οργανισμός προσλαμβάνει οξυγόνο από το εξωτερικό περιβάλλον και αποβάλλει το διοξείδιο του άνθρακα από τον οργανισμό στο εξωτερικό περιβάλλον.
Η είσοδος και η έξοδος του αέρα γίνεται μέσω της εισπνοή και εκπνοής καθώς και με την βοήθεια των μεσοπλεύριων μυών, όπου βρίσκονται στο θώρακα και το διάφραγμα. Το διάφραγμα είναι ένας θολωτός μυς, πολύ σημαντικός για την αναπνοή του ανθρώπινου οργανισμού. Χωρίζει χωρίζει τη θωρακική από την κοιλιακή κοιλότητα.

Κατά την εισπνοή οι μεσοπλεύριοι μύες συστέλλονται για να τραβήξουν τις πλευρές προς τα πάνω ενώ συγχρόνως συστέλλεται και το διάφραγμα όπου κατεβαίνει προς τα κάτω. Έτσι, αυξάνεται ο όγκος της θωρακικής κοιλότητας, προκαλώντας την είσοδο ατμοσφαιρικού αέρα στους πνεύμονες.

Κατά την εκπνοή συμβαίνουν τα αντίθετα. Οι μεσοπλεύριοι μύες και το διάφραγμα χαλαρώνουν και έτσι οι πλευρές κατεβαίνουν προς τα κάτω και μέσα, στην αρχική τους κατάσταση μαζί με το διάφραγμα να ανεβαίνει προς τα πάνω. Με αυτόν τον τρόπο παρατηρείται ελάττωση της θωρακικής κοιλότητας, συμπιέζονται οι πνεύμονες, ελαττώνεται η χωρητικότητα των κυψελιδών και ο αέρας από τις κυψελίδες εξωθείται προς το περιβάλλον. 

Σε κατάσταση ηρεμίας ο ανθρώπινος οργανισμός επιτυγχάνει 15 αναπνευστικές κινήσεις (εισπνοή/εκπνοή) . Σε βαριές μυϊκές εργασίες όπως στις αθλητικές δραστηριότητες, τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα αυξάνονται γι'αυτό και έχουμε εντονότερες και βαθύτερες αναπνευστικές κινήσεις. Αυτό συμβαίνει διότι ο οργανισμός προσπαθεί να αποβάλει το περιττό διοξείδιο του άνθρακα και να γίνει πρόσληψη του επιπλέον οξυγόνου που χρειάζεται για να μπορέσει να επανέλθει στις φυσιολογικές τιμές των 15. 


Πως η αναπνοή επηρεάζει τον χορό;

Όταν χρησιμοποιείς την αναπνοή σου σωστά τα πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ πιο εύκολα. Με την σωστή αναπνοή δεν θα αυξήσεις κατά πολύ τις αναπνευστικές κινήσεις ανά λεπτό, θα έχεις ένα σταθερό ρυθμό και ταχύτητα κάτι που θα σε βοηθήσει στην διατήρηση ενέργειας και στην απόδοση σου. Δεν θα "κραμπάρεις" το σώμα σου καθώς μέσω της αναπνοής μεταφέρεται το οξυγόνο κάτι που είναι πολύ σημαντικό διότι βοηθάει στην καλύτερη αιμάτωση και ενεργοποίηση των μυών σου. 
Έτσι όλα αυτά μαζί συντελούν στο να δουλεύεις καλύτερα, ποιοτικότερα, χωρίς έντονη μυϊκή προσπάθεια καθώς θα έχεις την αναπνοή σου να σου δίνει ενέργεια να διοχετεύεις στο σώμα σου για την πραγματοποίηση μιας κίνησης. 

CONVERSATION