Ήρθε η στιγμή για να μιλήσουμε για ένα από τα τρία θρεπτικά συστατικά που αποτελούν μεγάλο μέρος της διατροφής μας και μας δίνουν ενέργεια. Οι υδατάνθρακες. Τα άλλα δύο είναι τα λίπη και οι πρωτεϊνες.
Οι υδατάνθρακες είναι σύνθετες οργανικές ενώσεις που αποτελούνται από άνθρακα, υδρογόνο και νερό - ( Cn(H2O)ν ). Αποτελούν κύρια πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο και τον νευρικό σύστημα , αλλά και απαραίτητο καύσιμο για την πραγματοποίηση κυτταρικών αλλά και οργανικών λειτουργιών.
Χωρίζονται σε:
- Απλούς υδατάνθρακες ( σάκχαρα). που αποτελούνται από μία μονάδα σακχάρων (μονοσακχαρίτες, όπως είναι η γλυκόζη και η φρουκτόζη) ή δύο μονάδες ενωμένες (δισακχαρίτες, όπως η σακχαρόζη και η λακτόζη).
- Σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι αποτελούνται από πολλές μονάδες σακχάρων (είτε ολιγοσακχαρίτες είτε πολυσακχαρίτες όπως είναι το άμυλο καθώς και μη αμυλούχοι πολυσακχαρίτες όπως είναι η κυτταρίνη και η πηκτίνη).
Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα σε αυτούς τους δύο;
Η διαφορά τους έχει να κάνει μετά το τέλος της κατανάλωσης τους πόσο γρήγορα ή αργά αυξάνουν των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό που λέμε με λίγα λόγια γλυκαιμικός δείκτης.
Ο γλυκαιμικός δείκτης δείχνει το πόσο γρήγορα ένα τρόφιμο ανεβάζει το σάκχαρο στο αίμα.
Οι απλοί υδατάνθρακες διασπώνται και απορροφώνται ταχύτατα από το σώμα, προσφέροντάς μας γρήγορα ενέργεια, ανεβάζοντας τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα απότομα. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, και λόγο της δομής τους ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να τους αποδομήσει. Συνεπώς, η πέψη τους γίνεται πιο αργά, η είσοδος τους στην κυκλοφορία του αίματος γίνεται πιο ήπια με αποτέλεσμα τα επίπεδα σακχάρου του αίματος να ανεβαίνουν και αυτά πιο ομαλά. Επίσης πέπτονται πιο αργά, με αποτέλεσμα να νιώθουμε χορτάται περισσότερη ώρα.
Τρόφιμα σε υψηλό γλυκαιμικό δείκτη θεωρούνται το λευκό ψωμί, η ζάχαρη, το μέλι, τα επεξεργμασμένα τρόφιμα κ.α
Τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη θεωρούνται τα προιόντα ολικής αλέσεως, η βρώμη, τα φρούτα, τα όσπρια κάποια λαχανικά, οι ξηροί καρποί κ.α
Πόσους υδατάνθρακες πρέπει να τρώμε;
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 40-60% των προσλαμβανόμενων θερμίδων πρέπει να προέρχονται από υδατάνθρακες. Άρα στην μέθοδο του πιάτου δεν θα πρέπει να ξεχνάς τους υδατάνρθακες που είναι σημαντικό στοιχείο του οργνανισμού σου. Φυσικά δεν θα πρέπει να βγάλεις κάτι από την διατροφή σου αλλά να σκεφτείς τι τρως και σε τι ποσότητα το καταναλώνεις. Αν θέλεις να αλλάξεις κάτι στους υδατάνθρακες που καταναλώνεις απλά αντικατέστησε τους με πιο υγιεινή και θρεπική λύση.
Μην τους βγάλεις από την ζωή σου. Είναι μύθος ότι οι υδατάνθρακες παχαίνουν. Οι υδατάνθρακες αποδίδουν 4 θερμίδες ανα gr όπως ακριβώς και οι πρωτεϊνες ενώ τα λίπη 9kcal / gr.
Σκέψου τώρα αν αφαιρέσεις κάτι από αυτά τα τρια, θα έχεις μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφική ζωή; Όχι.
Σημασία έχει να γνωρίζεις τι χρειάζεται το σώμα σου για να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η τροφή είναι το καύσιμο του κινητήρα μας , του σώματος μας. Επέλεξε την καλύτερη (διατροφικά) ποιότητα για εσένα. Σημαντικό επίσης πέρα από την ποιότητα είναι η ποσότητα καθώς και ο συνδυασμός των τροφίμων που θα καταναλώσεις.
Φυσικά, μπορείς να συμβουλευτείς ένα ειδικό ιατρό ή διατροφολόγο για εξειδικευμένες διατροφές ανάλογα τις ανάγκες του σώματος σου.
Πάντα με αγάπη και σεβασμό προς τον ευατό σου.
CONVERSATION