Το ερειστικό σύστημα περιλαμβάνει τα οστά, τα οποία συνδεόμενα στις αρθρώσεις σχηματίζουν το σκελετό. Η λέξη σκελετός μας φέρνει συνήθως στο νου μία δομή σκληρή και ξερή. Η ίδια η λέξη προέρχεται από το αρχαίο ρήμα σκέλλω, που σημαίνει ξεραίνω. Ωστόσο, ο σκελετός μας είναι ένας ζωντανός ιστός και έχει πολλές και σημαντικές λειτουργίες. Συμβάλλει στην κίνηση του οργανισμού με τη συνεργασία των σκελετικών μυών, κάτι που στο χορό δεν θα πρέπει να το ξεχνάς.
Η σπονδυλική στήλη χωρίζεται σε 4 μοίρες και συγκεκριμένα σε 6 αυχενικούς σπονδύλους, 12 θωρακικούς σπονδύλους , 5 οσφυϊκούς σπονδύλους, το ιερό οστό (5 σπόνδυλοι ενωμένοι) και ο κόκκυγας (3-4 σπονδύλους)
Τα οστά της λεκάνης μπορείς να τα βρεις αναλυτικά εδώ.
Φυσικά για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε λειτουργικά μια κίνηση, θα πρέπει κινήσουμε τα οστά. Άρα δημιουργούμε τις αρθρώσεις.
Άρθρωση είναι η σύνδεση δύο ή περισσότερων οστών με τη συμμετοχή ενός μαλακότερου ιστού. Ανάλογα με το είδος αυτού του ιστού και τον τρόπο συμμετοχής του, καθορίζεται η κινητικότητα των οστών που συνδέονται. Στις συναρθρώσεις δεν παρατηρείται σχεδόν καμία κινητικότητα (πχ. ηβική σύμφυση, ραφές κρανίου). Στις διαρθρώσεις παρατηρείται συγκεκριμένη κινητικότητα (πχ. ισχίο, γόνατο). Και τέλος, οι αμφιαρθρώσεις που αποτελούν μια ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ των δύο προηγουμένων. (πχ. η σύνδεση των σπονδύλων της σπονδυλικής στήλης)
Οι κινήσεις που μπορεί να εκτελέσει το ανθρώπινο σώμα (ανάλογα την άρθρωση) είναι: Κάμψη-έκταση-υπερέκταση, Απαγωγή-προσαγωγή, Έξω στροφή - έσω στροφή.
ΜΥΟΛΟΓΙΑ
Φυσικά και η μυολογία του σώματος μας είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο και δεν θα μπορούσε να καλυφθεί μέσα από ένα κείμενο απλά. Δεν θα αναφέρω την έκφυση και κατάφυση (από που ξεκινάει και που τελειώνει δηλαδή) του κάθε μυός αλλά ούτε και την νεύρωση του. Ένας από τους εύκολους τρόπους για την εκμάθηση κάτι είναι να το διαβάζουμε και να το βλέπουμε. Έτσι, παρακάτω θα βρεις κάποιους από τους μύες του ανθρώπινου σώματος με εικόνες
Οι μύες χωρίζονται με βάση την θέση τους σε επιπολής ή εν τω βάθει, με βάση το σχήμα τους σε μακρούς, πλατείς, βραχείς και σφιχτήρες και με βάση πόσες κεφαλές έχουν
Ο πιο γνωστός, ο στερνοκλειδομαστοειδής οπού και σε αυτόν οφείλουμε την στροφή το κεφαλιού μας. Οι σκαληνοί μύες συμβάλουν στην αναπνοή.
Οι μύες του κορμού, πρόσθια και οπίσθια επιφάνεια |
Κοιλιακοί : Ορθός κοιλιακός, εγκάρσιος κοιλιακός, έξω και έσω λοξός.
Μύες γύρω του θώρακα: μείζων θωρακικός, πρόσθιος οδοντωτός, μεσοπλέυριοι, πλατύς ραχιαίος.
Σημαντικοί στην σταθεροποίηση του κορμού. Στην γλώσσα των χορευτών σταθερό-δυνατό κέντρο
Μύες του άνω άκρου, πρόσθια και οπίσθια επιφάνειας |
Σημαντικοί στην διασφάλιση σταθερότητας του ώμου ( Υπακάνθιος, Δελτοειδής, Στογγύλος)
Μύες κάτω άκρου, πρόσθια και οπίσθια επιφάνεια |
Γλουτιαίοι: Μέγας γλουτιαίος, μέσος γλουτιαίος, μικρός γλουτιαίος
Ισχιοκνημιαίοι ή οπίσθιοι μηριαίοι : Δικέφαλος μηριαίος, Ημυιμενώδης, Ημιτενοντώδης.
Τετρακέφαλος : Ορθός μηριαίος, έξω πλατύ, έσω πλατύ και μέσο πλατύ μυ.
Προσαγωγοί: Μέγας προσαγωγός, μακρός προσαγωγός, βραχύς προσαγωγός και ισχνός προσαγωγός
Ο καλύτερος τρόπος για να μαθαίνουμε τα πάντα για το σώμα μας είναι η ψηλάφηση. Δες τις εικόνες και προσπάθησε να καταλάβεις το σώμα σου που είναι τι, αυτό θα σε βοηθήσει να τα κατανοήσεις καλύτερα!
Πάντα με αγάπη και προσοχή προς το σώμα μας!
CONVERSATION