Η θέση του σώματός μας...

Όταν ξυπνάς κάθε πρωί δεν θέλεις να τεντωθείς, ακόμη κι αν δεν έχεις σηκωθεί από το κρεβάτι; Γνωρίζεις τον λόγο; Γιατί όταν κάθεσαι στο κινητό ή στον υπολογιστή πολλές ώρες έχεις πονοκέφαλο; Σίγουρα κατά την διάρκεια που κάθεσαι στο γραφεία αλλάζεις θέσεις στο σώμα μου και ποτέ δεν
βρίσκεις την ιδανική, έτσι δεν είναι; 

Το σώμα μας είναι ότι πιο σημαντικό έχουμε γι'αυτό καλό είναι να το φροντίζουμε. Η θέση ή στάση του σώματος  βασίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό στην σπονδυλική στήλης. Είναι αυτή που στηρίζει το κεφάλι, συνδέει τα άκρα και γενικότερα υποστηρίζει το κορμό. 

Η σπονδυλική στήλη όπως έχουμε αναφερθεί στο κείμενο "Τα βασικά της ανατομίας" χωρίζεται σε 4 μοίρες και συγκεκριμένα σε 6 αυχενικούς σπονδύλους, 12 θωρακικούς σπονδύλους , 5 οσφυϊκούς σπονδύλους, το ιερό οστό (5 σπόνδυλοι ενωμένοι) και ο κόκκυγας (3-4 σπονδύλους). Επίσης σχηματίζει κυρτώματα: το αυχενικό και το οσφυϊκό με κυρτό μπροστά (λεγόμενο "arch" στην γλώσσα του χορού) και το θωρακικό και ιεροκκοκυγικό με κυρτό πίσω (λεγόμενο "curve" στην γλώσσα του χορού). Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η σπονδυλική στήλη μοιάζει με μια κάθετη νεροστουλίθρα. 

Καθ'ολη την διάρκεια της ημέρας τα φυσιολογικά κυρτώματα της σ.σ. θα πρέπει να παραμένουν σταθερά. Σημαντικό ρόλο παίζει τόσο η θέση που έχουμε το κεφάλι αλλά και ο τρόπος που "καθέται" η λεκάνης. Σε οποιαδήποτε θέση και αν είμαστε, θα πρέπει πάντα να προσέχουμε την σχέση λεκάνης με τον αυχένα μας. Μία λανθασμένη στάση σώματος μπορεί να αποφέρει πολλά προβλήματα για τον οργανισμό μας χωρίς να το αντιληφθούμε. Είναι πολύ σημαντικό κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας μας να νιώθουμε ευεξία και να μην πονάμε σε οποιοδήποτε σημείο του σώματός μας. 

Πώς θα γίνει αυτό; 

Προσαρμόζοντας τα αντικείμενα σε μας και όχι εμάς σε αυτά. Στην όρθια θέση το βάρος θα πρέπει να είναι ίσο μοιρασμένο στα δυο πόδια και η λεκάνη να έχει μία ουδέτερη θέση, να μην πραγματοποιεί ούτε πρόσθια ούτε οπίσθια κλίση, να υπάρχει δηλαδή μια ευθυγράμμιση, αποτέλεσμα αυτού θα είναι και μία σωστότερη θέση στο υπόλοιπο σώμα με λιγότερους πόνους. Σε μία καθιστή θέση μπροστά από ένα γραφείο, θα πρέπει να προσαρμόσουμε την οθόνη του υπολογιστή, την καρέκλα ακόμη και το πληκτρολόγιο. 

Λένε ότι η κάμψη που κάνει το κεφάλι για να κοιτάξει την οθόνη του κινητού μπορεί να φτάσει ίση με 30kg φορτίου. Πόση ώρα τελικά κάθεσαι λάθος στο κινητό σου;

Τοποθέτησε μαξιλάρια πίσω από την πλάτη του, στην μέση σου, κάτω από τα γόνατα όπου δηλαδή χρειάζεται για να μην χαλάνε τα φυσιολογικά κυρτώματα της σ.σ. για να μπορέσεις να έχεις μια καλύτερη στάση σώματος.

Μην ξεχνάς να περνάς λίγο χρόνο με το εαυτό σου και να πραγματοποιείς είτε ασκήσεις ενδυνάμωσης είτε διατάσεις. Είναι πολύ πιθανό μόλις αλλάξεις το τρόπο που συνήθιζες να κάθεσαι, να σε πονάει η πλάτη σου είναι φυσιολογικό γιατί είναι μια νέα συνθήκη για το σώμα σου και θέλει χρόνο να προσαρμοστεί. Μην τα παρατήσεις.

Πάντα με σεβασμό και αγάπη προς το σώμα σου! 💗🌸





CONVERSATION