Rond de jambe

Το rond de jambe είναι από τις πρώτες κυκλικές κινήσεις που μαθαίνεις στο κλασσικό μπαλέτο. Αφού έχεις διδαχθεί το plie, battement tendu & jete, είσαι ικανός να δημιουργήσεις ένα ημικύκλιο με το πόδι σου. 

Το rond de jambe ορίζεται ως en dehors, όταν το πόδι ξεκινάει κάνοντας ένα battement tendu μπρος όπου συνεχίζει πλάι μέχρι πίσω. 
Το en dehans είναι το αντίθετο, το ενεργητικό πόδι κάνει ένα battement tendu πίσω και συνεχίζει πλάι μέχρι μπρος. 
Με το battement tendu  βάζεις μπογιά στο πινέλο σου (πόδι) και  το απλώνεις σιγά σιγά με το rond de jambe ζωγραφίζοντας ένα μισοφέγγαρο με τα δάκτυλα του ποδιού σου, ξεκινώντας και τελειώνοντας είτε σε 1η είτε σε 5η position. 

Είναι μια κίνηση αργή και συνεχόμενη όπου θα πρέπει να υπάρχει συνεχή αίσθηση της επιμήκυνσης προς όλες τις κατευθύνσεις (όπως ένα δέντρο) τόσο από την ενεργητική πλευρά όσο και από την σταθερή.

Στο rond de jambe είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί το en dehor (έξω στροφή) που χρησιμοποιείται γενικά στο μπαλέτο, να προσπαθούμε δηλαδή να στρίψουμε την πτέρνα, την γάμπα, τον μηρό και το ισχίο προς τα έξω καθ' όλη την διάρκεια της κίνησης. Η λεκάνης και γενικά το τετράγωνο,  θα πρέπει να παραμείνει σταθερό καθώς το πόδι δουλεύει ανεξάρτητα από την κλείδωση της λεκάνης. Το βάρος ,μεταφέρετε από τα δυο πόδια στο ένα και κατά την εκτέλεση της άσκησης, το ενεργητικό πόδι δεν θα πρέπει να έχει βάρος, να είναι ικανό δηλαδή να σηκωθεί στο αέρα οποιαδήποτε στιγμή τέλος, κλείνοντας στην position που ξεκίνησες επαναφέρετε το βάρος στα δυο πόδια. 

Υπάρχει όμως και εξέλιξη. Μπορεί να πραγματοποιηθεί σε 45 ή 90 μοίρες, με demi plie, με releve ή συνδυασμό αυτών. Συνήθως, είναι η τρίτη άσκηση στην μπάρα όπου μπορείς να τη συνδυάσεις με κάποιο port de bra, με ισσοροπίες ακόμη και με διατάσεις. 



CONVERSATION