Λεκάνη

 Η λεκάνη είναι ένα από τα βασικότερα οστά πάνω στο σώμα, είναι το τέλος της σπονδυλικής στήλης και η αρχή των κάτω άκρων. Είναι αυτή που στηρίζει το βάρος του σώματος.

Έχει σχήμα κώνου με την κορυφή προς τα κάτω, σχηματίζεται από τα δύο ανώνυμα οστά , πίσω από το ιερό οστό και τον κόκκυγα. Οι αρθρώσεις της περιοχής είναι οι δυο ιερολαγόνιες (βρίσκονται πλάι) , η οσφυοϊερή (βρίσκεται προς τα πάνω) και η ηβική σύμφυση (βρίσκεται μπρος) 


Η κίνηση της λεκάνης είναι συγκεκριμένη. Μπορεί να πραγματοποιήσει τις εξής κινήσεις: πρόσθια, οπίσθια, πλάγια κλήση και στροφή. Για την σωστή κίνηση της λεκάνη η συνεργασία μυών είναι πάρα πολύ βασικό. Θα πρέπει οι μύες να έχουν τόσο πρωταγωνιστικό ρόλο, όσο και βοηθητικό χωρίς να υπάρχει πόνος σε οποιαδήποτε κίνηση άρα και ενεργοποίηση των μυών. Κάποιοι από τους  μύες που χρησιμοποιούνται είναι: οι κοιλιακοί, καμπτήρες των ισχύων (ορθός μηριαίος, ραπτικός) , γλουτιαίοι, ισχιοκνημιαίοι , απαγωγοί και προσαγωγοί.



Η σταθεροποίηση της λεκάνης επηρεάζει θετικά τη λειτουργικότητα και την αντοχή της περιοχής, εμποδίζοντας να εμφανιστούν ελαττωματικά πρότυπα κίνησης και κατά συνέπεια διάφοροι μυοσκελετικοί πόνοι, διότι μία σταθερή λεκάνη εκτός από σταθερότητα και ισορροπία, εξασφαλίζει και μία ουδέτερη σπονδυλική στήλη στο ανθρώπινο σώμα.

Οι κακές συνήθειες και η κακή στάση σώματος, και άλλα λανθασμένα κινητικά μοτίβα που χρησιμοποιούμε κατά την εκτέλεση των καθημερινών μας δραστηριοτήτων μπορεί να προκαλέσουν μυϊκή ανισορροπία, με αποτέλεσμα οι μύες της μιας πλευράς να είναι πιο σφιχτοί από τους μύες της άλλης πλευράς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η μία πλευρά της λεκάνης να είναι ψηλότερα από την άλλη ή να είναι πιο μπροστά από την άλλη.

Για να διαθέτουμε όμως μία σταθερή λεκάνη, δεν αρκεί μόνο η εκγύμναση σε συγκεκριμένους μύες, αλλά η εκπαίδευση ώστε να μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους για να σταθεροποιήσουν τη λεκάνη. Αυτό πραγματοποιείται με την κατανόηση της λειτουργικότητας του σώματος μας. Στην συνέχεια, με την εκγύμναση των αδύναμων μυών και την χαλάρωση (διάταση) των μυών με έντονη σύσπαση στην περιοχή της λεκάνης, των κάτω άκρων και την οσφυϊκής μοίρας της σ.σ. 

Έτσι είναι πολύ σημαντικό στις αθλητικές δραστηριότητες να θυμόμαστε, ότι η λεκάνη είναι η αρχή και το τέλος των κινήσεων μας. Πολλές κινήσεις του σώματος μας εξαρτώνται από αυτή. 
Πάντα με προσοχή κι αγάπη προς το σώμα μας.  
💗🌸


CONVERSATION