Battement Fondu

Το βήμα αυτό χρειάζεται αρκετό συγχρονισμό στο λύγισμα και στο τέντωμα των ποδιών. Τα πόδια δουλεύουν ταυτόχρονα καθ'ολη την διάρκεια της κίνησης. 

Το σταθερό πόδι κάνει demi plie ενώ το ενεργητικό είναι σε θέση sour le coup de pied, ταυτόχρονα τα δυο πόδια θα τεντώσουν μπρός, πλάι ή προς τα πίσω. Είναι πολύ σημαντικό, το ενεργητικό πόδι να περνά από μια μικρή attitude κατά το ξεδίπλωμα του και το plie του σταθερού ποδιού να είναι ελαστικό και μαλακό. 
Είναι μια κίνηση που από την λέξη της και μόνο καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να είναι μαλακή και ζουμερή. Καθώς και fondu = λιωμένο. 

Ωστόσο, το battement fondu μπορεί να γίνει και με τελείως διαφορετικό τρόπο. Το σταθερό πόδι πάλι βρίσκεται σε θέση demi plie και το ενεργητικό σε sour le coup de pied, αλλά κατά την διάρκεια που θα τεντώσουν τα πόδια, πρώτα θα τεντώσει το ενεργητικό πόδι σε οποιαδήποτε κατεύθυνση και μετά το σταθερό. Δεν συνηθίζεται στην τάξη καθώς δεν επιτυγχάνεται η ταυτόχρονη κίνηση των δύο ποδιών παρόλα αυτά πάλι θα πρέπει να υπάρξει σωστός συγχρονισμός για το τέντωμα του ενεργητικού και μετέπειτα του σταθερού ποδιού. 

 Άρα έχουμε 2 φόρμες : 

    • 1η, τα πόδια τεντώνουν μαζί
    • 2η, το ενεργητικό πόδι τεντώνει πρώτα

Στην αρχή η κίνηση μαθαίνεται par terre, αργότερα το ενεργητικό πόδι στις 25 & 90 μοίρες. Η κίνηση μπορεί να γίνει με releve, το ενεργητικό πόδι να ανέβει passe και από εκεί να ξεδιπλώσει, είτε με διπλό plie (double battement fondu) όπου το σταθερό πόδι κάνει 2 demi plie (plie - τεντώνω - plie - τεντώνω και ξεδιπλώνω το ενεργητικό πόδι) 


Οποιαδήποτε φόρμα είτε τρόπο ακολουθήσεις για το βήμα αυτό,  δεν θα πρέπει να ξεχνάς το en dehor, το τετράγωνο σου να παραμένει σταθερό, να μακραίνεις προς όλες τις κατευθύνσεις, το ελαστικό plie και τον συγχρονισμό των ποδιών! 






CONVERSATION