Κροτούν ισχίο

Τα ισχία των χορευτών είναι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία στο σώμα τους. Διαθέτουν ελαστικότητα, ευλυγισία αλλά κι έντονη μυϊκή δύναμη. Ωστόσο, στην προπόνηση τους εκτελούν επαναλαμβανόμενες  κινήσεις όπου αυτό μπορεί να φέρει φθορά στην άρθρωση του ισχίου. 
Μια συνηθισμένη πάθηση στους αθλητές του χορού είναι το σύνδρομο κροτούντος ισχίου ή dancer's hip

Τι είναι ομως;
Το σύνδρομο του κροτούντος ισχίου χαρακτηρίζεται από την παραγωγή ήχου κλίκ στην περιοχή του ισχίου και αποδίδεται κυρίως στον τένοντα του λαγονοψοΐτη (εσωτερικός τύπος) ή στη λαγονοκνημιαία ταινία (εξωτερικός τύπος) , ακόμη και  σε διάφορες ενδοαρθρικές βλάβες του ισχίου (ενδοαρθρικός τύπος). 

Το κρουτόν ισχίο είναι συνήθως αποτέλεσμα των σφιχτών μυών και τενόντων γύρω από το ισχίο. Οφείλεται σε αναπήδηση μιας μυοτενόντιας δομής πάνω σε μια οστική προεξοχή ή από καποιο αποσπασμένο κομμάτι αρθρικού ή επιχειλίου χόνδρου όπου εγκλωβίζεται ανάμεσα στην κεφαλή του μηριαίου και της κοτύλης κατά τις κινήσεις της άρθρωσης, προκαλώντας το αίσθημα αναπήδησης αλλά και άλλα ενοχλήματα.

Η διαγνωση του γίνεται μέσω την κλινικής εικόνας και των συμπτωμάτων του ασθενή. Σε κάποιες περιπτώσεις συνίσταται η χρήση ακτινογραφίας ή υπέρηχου 

Η θεραπεία περιλαμβάνει συνήθως φυσικοθεραπεία και σε εξαιρετικές περιπτώσεις χειρουργείο.
Συγκεκριμένα, οι διατατικές ασκήσεις και ασκήσεις ενδυνάμωσης των γλουτών, λαγονοκνημιαίας ταινίας, απιοειδούς, λαγονοψοϊτη και γενικά στην περιοχή του ισχίου συμβάλουν θετικά στην καλύτερη λειτουργία αυτού.

Πάντα, πρέπει να θυμάσαι ότι το σώμα σου είναι το εργαλείο της δουλειάς σου. Οφείλεις να έχεις ισορροπία μεταξύ ελαστικότητας, ευλυγισίας και μυϊκής δύναμης. Η υπερπροσπάθεια για κάτι μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα από που επιθυμείς. Καθώς και η απότομη αύξηση της ελαστικότητας ή της μυϊκής δύναμης. 







CONVERSATION