Πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη είναι βασικό συστατικό για τη ρύθμιση του ανθρώπινου μεταβολισμού. Έκτος από δομικό συστατικό των μυών, εμπλέκεται σε όλες τις σωματικές διεργασίες. Χρησιμοποιείται για τον σχηματισμό ενζύμων, ορμονών, όπως η ινσουλίνη, αντισωμάτων του ανοσοποιητικού συστήματος, αιμοσφαιρίνης κ.α.  Οι πρωτεΐνες είναι βασικές ουσίες που χρειάζεται το σώμα για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των κατεστραμμένων κυττάρων. Χρειάζονται επίσης στην πέψη και βοηθούν
στην παραγωγή αντισωμάτων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Αποτελούνται από αμινοξέα. Υπάρχουν 20 διαφορετικά αμινοξέα, τα οποία με διαφορετικούς συνδυασμούς θα μας δώσουν τις εκατοντάδες χιλιάδες διαφορετικές πρωτείνες που είναι απαραίτητες για την λειτουργία του ανθρώπινου σώματος.
Τα 9 από τα 20 αμινοξέα, ονομάζονται απαραίτητα, διότι ο οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει και πρέπει να τα παίρνει μέσω της διατροφής.

Παραδείγματα πρωτεϊνών είναι το κολλαγόνο και η ελαστίνη που βρίσκονται στα κόκαλα, τους τένοντες και τα τοιχώματα μεγάλων αγγείων. Επίσης, η κερατίνη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στις τρίχες και τα νύχια.

Πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε;

Από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας προτείνεται η πρόσληψη 0,85 gr πρωτεΐνης για κάθε κιλό σωματικού βάρους ανά ημέρα.
Η ποσότητα της πρωτεΐνης που χρειάζεστε επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η ηλικία, το φύλο, το βάρος, το επίπεδο δραστηριότητας και η κατάσταση της υγείας σας


Η κατανομή της πρωτεΐνης στο σώμα
  • Το 43% της πρωτεΐνης του σώματος βρίσκεται στον σκελετικό μυϊκό ιστό
  • Το 15% στο δέρμα, στα νύχια, στα μαλλιά και στο αίμα
  • Το 10% στο συκώτι και στα νεφρά
  • Το υπόλοιπο 32% το μοιράζονται ο εγκέφαλος, η καρδιά, οι πνεύμονες και τα οστά.

Πηγή πρωτεΐνης:

Για πολλά χρόνια οι άνθρωποι πίστευαν ότι η καλύτερη πηγή πρωτεϊνών είναι το κρέας. Σιγά σιγά οι φυτικές πηγές τροφής έρχονται ολοένα στην επιφάνεια.  
Στον πίνακα, θα βρεις διάφορες τροφές και τις ποσότητες πρωτεΐνης που σου προσφέρουν.














Με πράσινο χρώμα είναι οι φυτικές επιλογές σου.
Με κίτρινο τα γαλακτοκομικά προϊόντα 
Με κόκκινα οι ζωικές τροφές .

Η διατροφή σου θα πρέπει να είναι πλούσια και πολύχρωμη. Μην μένεις μόνο στο κρέας. Έχεις αρκετές τροφές για να πάρεις όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη το σώμα σου. Το μόνο απαραίτητο είναι να έχεις όρεξη να δημιουργήσεις όμορφα πιάτα στην κουζίνα σου. 

CONVERSATION