Ποδήλατο στην πόλη

Σαν παιδί, πόσες αναμνήσεις έχεις με το ποδήλατο στην ζωή σου; Πόσες φορές έχεις πέσει στο χωριό μέχρι να μάθεις να ισορροπεί και πόσες πήγε στο μπαμπά σου και είπες "έπαθα φούιτ"; Κι όμως, το ποδήλατο δεν είναι μόνο για τις μικρές ηλικίες. Μπορεί να γίνει μέσο για ψυχαγωγία, προπόνηση αλλά και μετακίνησης.

Μπορείς να πάρεις το ποδήλατο σου, μαζί με παρέα ή ακόμη και μόνος και να κάνεις μια βόλτα οπουδήποτε θέλεις. Θα είναι ευκαιρία να ανακαλύψεις και νέα μέρη στην περιοχή που κατοικείς. Το ποδήλατο έχει θετική επίδραση στην ψυχολογία. Είναι μία ιδανική λύση για να διοχετευθεί η ενέργεια που παράγεται από το stress, όπου μέσω την άσκησης αυτής, καταναλώνονται τα αυξημένα αποθέματα αδρεναλίνης και με την οποία αυξάνεται η παραγωγή ενδορφίνης και μειώνεται η παραγωγή κορτιζόλης.

Αν πηγαίνεις γυμναστήριο, μπορείς να εντάξεις το στατικό ποδήλατο μέσα στην προπόνηση σου.
Σε αντίθεση με το τρέξιμο, είναι μια μορφή άσκησης με λιγότερους κραδασμούς για τα γόνατα και την σπονδυλική στήλη, μπορεί να γίνει από όλες τις ηλικιακές ομάδες, είναι φιλική με τις αρθρώσεις καθώς δεν έχει μεγάλη αντίσταση. Θεωρείται αερόβια άσκηση, και έχει αποτέλεσμα στην καρδιοαγγειακή σου υγεία.
Σκέψου επίσης, πόσες μυικές ομάδας ενεργοποιούνται. 
Τα πόδια έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, αφού ο τετρακέφαλος, οι οπίσθιοι μηριαίοι, οι γλουτιαίοι ακόμη και ο γαστροκνήμιος είναι οι κύριοι μύες που ενδυναμώνονται κατά την ολοκλήρωση ενός πεταλιού. Επιπλέον, γυμνάζεις τα πόδια σου με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, αφού πραγματοποιούν την ίδια κίνηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να υπάρχει μυικός συντονισμός και ισορροπία.
Επιπρόσθετα, μπορεί να μην το καταλαβαίνεις, αλλά γυμνάζεις και το κορμό σου. Για να μπορέσεις να κάνεις ποδήλατο πρέπει να κρατήσεις ισορροπία, κάτι που οφείλεται σε αυτόν.

Αν σου αρέσει το ποδήλατο και εκτός γυμναστηρίου προτίμησε να ξεκινήσεις την βόλτα σου πρωινές ώρες για να ενεργοποιήσεις το σώμα σου, αλλά να προστατευτείς από την έκθεση στον ήλιο.

Πιο συγκεκριμένα, ποδηλατώντας με μέτρια ένταση και διάρκεια περί τα 30 λεπτά καταναλώνεις ενέργεια ίση με περίπου 300 θερμίδες (ανάλογα με το βάρος μας).

Τι θα πρέπει να προσέχεις; 
Τα κατάλληλα ρούχα θα σε βοηθήσουν στην ποδηλατοδρομία σου. Επίλεξε, καλά με σκληρή σόλα  αθλητικά παπούτσια διότι θα διαπιστώσεις πως βοηθούν περισσότερο όταν ποδηλατείς περισσότερο από 20 λεπτά ως προς την πίεση και την τριβή που ασκείς στο πετάλ. Προτίμησε, άνετα και στενά ρούχα, για να μην έχεις τυχόν ατύχημα με κάποιο πιάσιμο των ρούχων στην αλυσίδα ή την ρόδα. Κάνε έρευνα αγοράς για την σέλα, για να μην σου δημιουργεί πόνο στα ισχία σου. Ρύθμισε σωστά την σέλα και το τιμόνι ως προς τα γόνατα (θα πρέπει το γόνατο σου στο κατώτερο σημείο στο πετάλ, να είναι σχεδόν τεντωμένο) και τα χέρια (να είναι ελαφριά λυγισμένα στους αγκώνες χωρίς να ασκείται πίεση στους καρπούς). Αν ποδηλατείς το βράδυ, προμηθεύσου φωτάκια και ένα εδικό μπουφάν το οποίο θα αντανακλά στα φώτα από τα αυτοκίνητα για να μπορούν να σε βλέπουν. Μην ξεχάσεις το κράνος.


Και αν ακόμη δεν έχεις χρόνο για να κάνεις κάτι απ'ολα αυτά μπορείς να εντάξεις το ποδήλατο σου στην καθημερινότητα ως μεταφορικό μέσο. Χρησιμοποίησε το αρχικά, για τις κοντινές αποστάσεις.
Ας γίνει τρόπος ζωή σου. Μόνο θετικά έχεις να κερδίσεις. Και το βασικότερο θα δεις διαφορά στο σώμα σου.         
                                                                       
   

💗🌸


CONVERSATION