Η πιο γλυκιά απόλαυση: Σοκολάτα

Και ποιος δεν έχει φάει σοκολάτα στην ζωή του. Πόσο υγιεινή μπορεί να είναι για τον οργανισμός μας; Πόσα γραμμάρια σοκολάτας πρέπει να τρώμε καθημερινά; Ποιο είδος της σοκολάτας είναι καλύτερη για εμάς; 

Με τον όρο σοκολάτα ονομάζουμε μια σειρά από προϊόντα που έχουν βασικό συστατικό το κακάο. Το κακάο λοιπόν είναι ένας σπόρος από το κακαόδεντρο ,αειθαλές τροπικό δασικό δέντρο. Η επιστημονική του ονομασία είναι "Theobroma cacao". Οι σπόροι του κακαόδεντρου μπορεί να έχουν διαφορετικό χρώμα ανάλογα την ποικιλία τους. 
Οι καρποί καλλιεργούνται και κόβονται απευθείας από τα μεγάλα κλαδιά του δέντρου. Μέσα σε κάθε σπόρο υπάρχει ένας λευκός πολτός που περιβάλλει τον κόκκο του κακάο. Μετά τη συγκομιδή, οι σπόροι ανοίγονται και αφαιρείται ο εσωτερικός πολτός. Έπειτα οι κόκκοι τοποθετούνται στον ήλιο για να στεγνώσουν για 7-10 ημέρες. Οι κόκκοι ανακατεύονται για να στεγνώνουν ομοιόμορφα. Μετά το τέλος αυτής της διαδικασίας, οι σπόροι συσκευάζονται σε σάκους για να μεταφερθούν σε κατασκευαστές σοκολάτας σε όλο τον κόσμο. Έπειτα οι κόκκοι ψήνονται. Τέλος, oι κόκκοι αλέθονται και πολτοποιούνται μέχρι να αποκτήσουν τη σωστή υφή και μορφή όπου επιθυμεί το κάθε εργοστάσιο. Για την παρασκευή της σοκολάτας, ο κακαοπολτός αναμειγνύεται με άλλα υλικά που κάνουν πιο ευχάριστη τη γεύση του, όπως ζάχαρη, γάλα και έξτρα βούτυρο κακάο.

Και κάπως έτσι έχουμε την σοκολάτα. Μαύρη, λευκή και γάλακτος.
Σε τι διαφέρουν όμως αυτές οι σοκολάτες; 
  • Μαύρη σοκολάτα
Είναι υψηλή σε περιεκτικότητα κακάο γι'αυτό και η γεύση της είναι λίγο πιο πικρή από τι άλλες. Έχει ιδιαίτερα υψηλή διατροφική αξία. 
  • Σοκολάτα γάλακτος
Περιέχει μικρότερη ποσότητα κακάο. Είναι αυξημένη σε γάλα (κυρίως σκόνη), ζάχαρη και βούτυρο για να δώσει αυτή την γλυκύτητα στην γεύση της.
  • Λευκή σοκολάτα 
 Δεν περιέχει σχεδόν καθόλου κακάο, και παρασκευάζεται κυρίως από το βούτυρο του κακάο. Παρασκευάζεται και αυτή με την προσθήκη ζάχαρης, γάλακτος και λίπους.

Άρα όσο περισσότερο κακάο έχει μια σοκολάτα τόσο το καλύτερο. Γιατί; Γιατί το κακάο είναι πηγή φλαβονοειδών, τα οποία έχουν αντιοξειδωτική δράση. Προστατεύει την καρδιά μειώνοντας την οξείδωση της LDL χοληστερίνης, βοηθάει στην καλή λειτουργία των αγγείων, έχει αντιθρομβωτικές ιδιότητες, και έχει βρεθεί ότι βοηθά επίσης στην ινσουλίνη. Η σοκολάτα περιέχει πάνω από 375 χημικές ουσίες που επιδρούν σε ορισμένους νευροϋποδοχείς του εγκεφάλου, οπότε εκκρίνεται η ντοπαμίνη. Κάποιες από αυτές δημιουργούν αίσθημα ευφορίας και ευχαρίστησης.
Πόσο σοκολάτα τελικά πρέπει να φάμε; 
Ενδεικτικά 1 μερίδα σοκολάτας είναι 25 γραμμάρια και αντιστοιχεί σε 150 θερμίδες κατά μέσο όρο.
Άρα τρώμε σοκολάτα ή οχι; Τρώμε με μέτρο. Υπάρχει στις διατροφικές μας συνήθειες γιατί είναι υγιεινή, ωστόσο η υπερβολική της κατανάλωση είναι αυτή που πρέπει τις αρνητικές συνέπειες στο σώμα μας.

CONVERSATION