Martha Graham (Μάρθα Γκράχαμ)

H Μάρθα Γκράχαμ γεννήθηκε το 1898 στην Πενσιλβανία των Η.Π.Α και μεγάλωσε στην Καλιφόρνια . Θεωρείται μία από τους πρωτοπόρους του σύγχρονου χορού και από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα. 
Το 1916 μπήκε στην σχολή του Denishan school σαν μαθήτρια, παραμένει πιστή στις υποχρεώσεις της αλλά έπειτα από τρια χρόνια της δίνεται κύριος γυναικείος ρόλος στο έργο "Xochitl".  Το 1923 όμως εγκαταλείπει την σχολή για να χορέψει με την ομάδα Greenwich Village Follies στην Νέα Υόρκη. Το 1926 εμφανίζεται σαν ανεξάρτητη χορογράφος και το 1949 δημιουργεί και χορεύεις στην δική της ομάδα Graham Dance Company, όπου και δημιουργεί πάνω από 200 χορογραφίες. Τα θέματα των που την απασχολούσαν στην αρχή της καριέρας της ήταν η ινδιάνικη κουλτούρα , Αμερικάνοι πρωτοπόροι, ελληνική τραγωδία και μυθολογία καθώς έργα με ψυχολογικό και κοινωνικό χαρακτήρα.

Η Μάρθα Γκράχαμ εισήγαγε στο κλασσικό χορό μια μορφή αντίδρασης φέρνοντας καινοτομίες και στην ουσία τον μοντέρνο -  σύγχρονο χορό. Έχει ορισμένες κύριες κινήσεις και διαδοχικές τεχνικές για την ανάπτυξη του σώματος στο πλήρες φάσμα των δυνατοτήτων του. Παραμερίζει τα βήματα και τις τεχνικές του μπαλέτου , και κάνει φανερή την ένταση στο σώμα του χορευτή σε σύγκριση με την γαλήνια παρουσία ενός χορευτή μπαλέτου. Δίνει έμφαση στο κέντρο του σώματος, όπου ονομάζει κεντρικό πυρήνα . Αναπτύσσει τεχνικής στήριξης πάνω σε λυγισμένα γόνατα, με τους μηρούς να λειτουργούν σαν μεντεσέδες και την σπονδυλική στήλη να στηρίζεται κατά το μόνο ένα άκρο. Τέλος, επινόησε στροφές με μεταβλητό άξονα .
Δημιούργησε μία ολόκληρη ομάδα σε σχέση με την σκηνογραφία και τα κουστούμια, μέσω των δικών της κοστουμιών που είναι φτιαγμένα από την ίδια και την Edythe Gilfond, επίσης χρησιμοποίησε σύγχρονους γλύπτες. Έκανε χρήση συμβολικών σκηνικών αντικειμένων και βηματισμούς, κινητή σκηνογραφία και ανάγλυφα σκηνικά 
Είχε αναθέσει την μουσική σε αξιόλογους συνθέτες όπως ο Louis Horst, Lehman Engel , Samuel Barber και William Schuman κ.α να της συνθέτουν μουσικά κομμάτια. 

Από το 1927-28 επηρεάζεται πολύ από τον εξπρεσιονισμό και την διδασκαλία του Ted Shawn - Wigman , την σύσπαση - χαλάρωση. 

Γνωστά έργα της είναι τα εξής : "Appalanchian spring" (1944), "Judith" (1950) , "Cave of the heart" (1946) , " Phaedra" (1962) 

Γνωστή για την αδάμαστη θέληση και την ανεξάντλητη αντοχή της, η Μάρθα Γκράχαμ εγκατέλειψε τη σκηνή το 1970 σε ηλικία 74 ετών. Συνέχισε ωστόσο να διδάσκει και να χορογραφεί Πέθανε το 1991 αφήνοντας πίσω της μια 75χρονη καριέρα.

CONVERSATION