Jose Limon (Χοσέ Λιμόν)

Ο Χοσέ Λιμόν γεννήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 1908 στο Μεξικό και ήταν ο μεγαλύτερος από τα 11 αδέρφια μου. Ο πατέρας του, Florencio Limón, ήταν μουσικός και μαέστρος. Η μητέρα του, Francisca, ήταν κόρη μιας δασκάλας. 
Μετά την Μεξικανική επανάσταση το 1910 η οικογένεια Λιμόν για την ασφάλεια του μετακόμισαν σε άλλες πόλεις. Το 1915 μεταφέρθηκαν στην Αριζόνα. Και τέλος εγκαταστάθηκαν στο Λος Άντζελες, στην Καλιφόρνια 

O Λιμόν το 1926 αποφοίτησε από το Lincoln (Λύκειο) , εγγράφτηκε στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Λος Άντζελες, για να γίνει ζωγράφος. Πριν ολοκληρώσει τις σπουδές του, το 1928 παράτησε το πανεπιστήμιο και μετακόμισε στην Νέα Υόρκη. Εκεί, παρακολούθησε αρκετές παραστάσεις και χοροθεατρικά δρώμενα όπου το κίνησαν το ενδιαφέρον. Το 1929 εμπνεύστηκε από τους Harald Kreutzberg and Yvonne Georgi και ξεκίνησε να μαθαίνει χορό. Έτσι γράφτηκε στην σχολή Humphrey-Weidman Studio και διδάχτηκε από αυτούς όπου στην συνέχεια δούλευε επαγγελματικά στην εταιρία αυτή ως χορευτής. 

Ταυτόχρονα ως χορευτής στην σχολή δούλευε και ως χορευτής στις παραγωγές του Broadway , συμπεριλαμβανομένου τα έργα "Americana" και "As Thousands Cheer". Το 1930 ο Λιμόν ξεκίνησε να χορογραφεί τις δικές του χορογραφίες. Το 1937 δημιούργησε το πρώτο δικό του έργο, Danzas Mexicanas. Στη συνέχεια, το 1940 ο Λιμόν παράτησε την Humphrey-Weidman Company καθώς ήθελε να κάνει σόλο καριέρα ως χορογράφος και χορευτής. Το 1947 μετά τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις δημιούργησε την δικιά του ομάδα χορού. Η ομάδα του έγινε γνωστή από το 1954 στις Η.Π.Α. και αργότερα Ευρώπη, Ανατολή και Ρωσία. 

Ως χορευτής λόγω της αίσθησης που αφήνει πάντα στην σκηνή τον θεωρούσαν εξαιρετικό χορευτή. 
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα με το πέρασμα του χρόνου να δημιουργεί το δικό του σύστημα χορού “drop and rebound” όπου εξελίσσει και εισάγει δικές του καινοτομίες όπως η απομόνωση στο σώμα και η δυναμική της κινητής ενέργειας σε δυναμική και αντίστροφα στο σύστημα της Humphrey «fall and recovery» στης όποιας είχε μαθητεύσει. Οι χορευτές του Λιμόν προκαλούν τον νόμο της βαρύτητας, εκτελούν στροφές, σπιράλ , κλίσεις στο σώμα, καθώς και απελευθέρωση από την δύναμη της βαρύτητας. 

Ο Λιμον χορογράφησε τουλάχιστον 74 έργα. Κάποια από τα διασημότερα έργα του ήταν : “The Moor's Pavane” (1949) όπου εμπνεύστηκε από το «Othello” του Σαίξπηρ , το The Traitor (1954) και το The Emperor Jones (1956). 

Το 1951 άρχισε να δουλεύει ως δάσκαλος χορού για το υπόλοιπο της καριέρας του στο Juilliard School στην Νέα Υόρκη. 

Τέλος το 1970 διαγνώστηκε από καρκίνο. Παρά το γεγονός αυτό, ο Λιμόν χορογράφησε το τελευταίο του έργο, “Carlota”. Στις 2 Δεκεμβρίου του 1970, σε ηλικία 64 ετών, πέθανε εν τέλη στο καρκίνο στο New Jersey


CONVERSATION