Καλλιτεχνικό άγχος

Και με το άγχος της παράστασης τι γίνεται;
Πέρα από τις βαθιές και αργές ανάσες πριν βγεις στην σκηνή μπορείς να έχεις προετοιμαστεί τόσο καλά, που να μην ξέρεις τι είναι το άγχος.

Αρχικά, οτιδήποτε και αν ερμηνεύσεις πάνω στην σκηνή βεβαιώσου ότι το ξέρεις αρκετά καλά. Οι συνεχής πρόβες είναι αυτές που θα σε βοηθήσουν να νιώθεις άνετα με αυτό που κάνεις και σίγουρος για τον εαυτό σου. Τις τελευταίες βδομάδες πριν την παράσταση μην παραλείψεις καμία πρόβα. Ο εγκέφαλος έχει την τάση να ξεχνά αλλά το σώμα ποτέ.
Τα κουστούμια. Πρόβαρε τον ρόλο σου, καθημερινά με τα κουστούμια και τα αξεσουάρ που θα χρειαστείς για να νιώθεις οικεία με αυτά.
Η στιγμή που πας στο θέατρο. Προσπάθησε να ερμηνεύσεις αυτό που έχεις όσες περισσότερες φορές μπορείς πάνω στην σκηνή μαζί με το κουστούμι σου για να δεις τα φώτα, το πάτωμα, στη θέση σου στο χώρο, στις εισόδους και εξόδους σου για την σκηνή κ.α. Καν'το τόσες φορές ώστε να είναι παιχνιδάκι για σένα. Σαν να δένεις τα κορδόνια από τα παπούτσια σου.

Την ημέρα την παράστασης φυσικά και δεν θα θυμάσαι αυτό που θα έχεις να κάνεις , φυσικά και θα στάζει κρύος ιδρώτας αλλά να ξέρεις αν είσαι σίγουρος για τον εαυτό σου όλα αυτά θα φύγουν όταν πατήσεις το πόδι σου στην σκηνή. Την επόμενη φορά που θα χορέψεις ξανά την ίδια χορογραφία, μην αναπαυθείς στην ιδέα ότι την πρώτη φορά το έκανες καλά. Οι πρόβες θα είναι πάντα εκεί και πρέπει να γίνονται για να γίνεις ακόμη καλύτερος. 
Ωστόσο, όσο περισσότερη τριβή έχεις με την σκηνή και τους θεατές τόσο οικειότητα αποκτάς με αυτήν.
Την ώρα που είσαι πάνω στην σκηνή μην σκέφτεσαι, απλά άσε το σώμα σου να εκφραστεί, θα δεις θα σου βγει πιο εύκολα. Και μην κοιτάς τους θεατές. Αφενός φαίνεται σαν να κοιτάς κάτω αλλά αφετέρου βλέπεις τα μάτια τους και σε αγχώνουν δίχως λόγο, κοίτα μακριά και ψηλά. Έτσι, δίνεις και αυτοπεποίθηση με την στάση του σώματος σου. 

Αν είσαι άτομο που τον βοηθάει να μιλάει για τα συναισθήματα του στους άλλους, μοιράσου το άγχος σου με τους φίλους σου, θα σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις χωρίς καν να το καταλάβεις.
Αν πάλι είσαι εσωστρεφής, προσπάθησε  να μιλήσεις σε κάποιον έστω για λίγο, ίσως για κάτι άσχετο, ίσα ίσα να ξεχαστείς , βοηθάει.
Ο καθαρός αέρας σε περίπτωση που νιώσεις ότι πνίγεσαι στα παρασκήνια είναι αυτό που θα πρέπει να κάνεις πρωτίστως. 
Τελευταίο και βασικότερο, οργάνωσε το πρόγραμμα σου για τα πάντα. Μην αφήνεις τίποτα στην τύχη.
   

CONVERSATION