Battement tendu

Το Battement tendu είναι μια από τις βασικότερες ασκήσεις/ βήμα σ'ολόκληρο το κλασσικό μπαλέτο. Τα περισσότερα βήματα ξεκινούν με ένα tendu όπου στην συνέχεια μπορεί να γίνουν jete, grand battment, glissade κ.α
Ένα σωστό battement tendu είναι δύσκολο να γίνει γιαυτό και το μαθαίνουμε αμέσως μετά το plie. 


Πως γίνεται όμως ένα tendu; 
Σε θέση πρώτη position ( στα πόδια) en dehors το ενεργητικό μας πόδι (δεξί) σπρώχνει την πτέρνα του προς τα μπροστά, την στιγμή που δεν μπορεί άλλο να αντισταθεί στο πάτωμα τότε αρχίζει σιγά σιγά διαδοχικά να ξεκολλάει η καμάρα, τα μετατάρσια και τέλος τα δάχτυλα όπου ακουμπάει το μεγάλο (κυρίως)  δάχτυλο.
Για να επιστρέψει το πόδι μας, θα οδηγήσουν τα δάχτυλα έπειτα τα μετατάρσια και τέλος η πτέρνα. Θα κάνουμε δηλαδή την αντίθετη κίνηση.

Για να κάνουμε ένα battement tendu πίσω θα πρέπει:
Να οδηγήσουν τα δάχτυλα, τα μετατάρσια  και τέλος η πτέρνα. Για να κλείσουμε πάλι στην πρώτη position οδηγεί πτέρνα, μετατάρσια, δάχτυλα.

Με τον ίδιο τρόπο δουλεύουμε και στο πλάι. Το πόδι μας γλύφει με αντίσταση το πάτωμα. Η πτέρνα μας ξεκολλάει και αντιστέκοντας ανοίγει προς τα έξω και τελευταία έρχονται τα δάχτυλα. Αντίθετα, για τα κλείσουμε τα δάχτυλα είναι αυτά που θα ακουμπήσουν πρώτα στο πάτωμα και στην συνέχεια θα έρθουν τα μετατάρσια και τέλος η πτέρνα.

Είτε κάνουμε tendu μπρος , πίσω ή πλάι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε να κρατάμε σωστά το en dehors μας και το coup de pied μας να μακραίνει και να μην γαντζώνουμε τα δάκτυλα μας. 

Το battement tendu είναι ένα βήμα που γίνεται με αντίσταση ως το πάτωμα και υπάρχει συνέχεια επαφή ως προς αυτό. Είναι επίσης μια μεταφορά βάρους από τα δύο πόδια στο ένα και ξανά στα δύο. Το ενεργητικό μου πόδι δεν έχει βάρος, δηλαδή δεν στηρίζεται στο έδαφος, αντίθετα θα πρέπει ανά πάσα στιγμή να το σηκώσω έτσι ώστε να εκτελέσω ένα battement jete ή pointe για παράδειγμα. 



Πηγή φωτογραφιών εδώ

CONVERSATION