Kότσι (βλαισός μέγας δάκτυλος)

Το κότσι είναι μια παραμόρφωση που δημιουργείται στη βάση του μεγάλου δακτύλου στο πόδι. Το κυρίως πρόβλημα είναι η προς τα έξω παρέκκλιση του μεγάλου δακτύλου. Πολλές φορές είναι επώδυνη κατάσταση και συχνά συνοδεύεται από δυσχέρεια στη βάδιση και προβλήματα στην υπόδηση
Η νόσος είναι πολυπαραγοντική. Υπάρχει σε αυτήν σαφής κληρονομική προδιάθεση, αλλά θεωρείται επίκτητη και όχι συγγενής. οικογενειακό ιστορικό.Επίσης τα στενά, κομψά και ψηλοτάκουνα παπούτσια ενοχοποιούνται ως αιτία πρόκλησης και επιδείνωσης της παραμόρφωσης. Γι΄ αυτό το λόγο η αναλογία της νόσου σε γυναίκες – άντρες είναι 9 προς 1.

Τα συμπτώματα είναι τα εξής:
  • Πόνος ο οποίος μπορεί να δημιουργεί πρόβλημα κατά τη βάδιση
  • Φλεγμονή και οίδημα (πρήξιμο) στη βάση του μεγάλου δακτύλου (κότσι)
  •  Το πόδι γίνεται πιο φαρδύ και ο ασθενής δυσκολεύεται να βρει παπούτσια
  • Παραμόρφωση του 2ου δακτύλου.
Ως χορεύτρια κλασσικού μπαλέτου έχεις αυξημένα ποσοστά εμφάνισης της νόσου. Η πολύωρη χρήση των pointe δημιουργεί μια αυξημένη πίεση στις φάλαγγες σου.

Υπάρχουν όμως τρόποι να αντιμετωπίσεις την κατάσταση. Αρχικά μετά από κάθε μάθημα σου κάνε πολύ καλά διατάσεις σε όλα τα δάχτυλα και κυρίως στο μεγάλο, σε συνδυασμό με ένα ελαφρύ μασάζ θα βοηθούμε πολύ. Επίλεξε την σωστό παπούτσι για εσένα έτσι ώστε να μην υπάρχει περισσότερο πίεση στο πέλμα σου. Καλό θα ήταν να δοκιμάσεις την χρήση ενός νάρθηκα την ώρα που χορεύεις. Σε μαγαζιά με ορθοπεδικά είδη αλλά και εκεί που προμηθεύεσαι τις pointe μπορείς να αγοράσεις έναν. Οι ειδικοί θα σου δώσουν ότι καλύτερο για τα πόδια σου. Μην ξεχνάς τον πάγο. Θα σε βοηθήσει να μειώσεις την φλεγμονή και το οίδημα αν υπάρχει.
Πρόσεξε επίσης τα παπούτσια που φοράς στην καθημερινότητα σου. Αν μπορείς να αποφύγεις τα ψηλά και στενά ψηλοτάκουνα ή οποιοδήποτε στενό παπούτσι θα σε βοηθούσε πολύ στην επίδοση σου στην αίθουσα χορού

Εάν το κότσι σου έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, ζήτα τις συμβουλές από έναν ειδικό ιατρό.



CONVERSATION