Υπερέκταση γονάτου

Η υπερέκταση γονάτων είναι ένα συχνό φαινόμενο στις αίθουσες χορού. Πολλοί χορευτές κυρίως όμως γυναίκες έχουν αυτήν την ιδιαιτερότητα στα γόνατα τους. 
Τι είναι όμως η υπερέκταση γονάτου; Υπερέκταση γονάτου, ονομάζουμε το φαινόμενο όπου το γόνατο είναι πίσω από την ευθεία γραμμή που σχηματίζει το ισχίο - γόνατο -  αστράγαλος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τεντώνουν υπερβολικά οι σύνδεσμοι του γονάτου και με το πέρασμα του χρόνου ίσως δημιουργεί κάποια αλλοίωση στους συνδέσμους, μηνίσκους ακόμη και στα οστά. 
- Είσαι σίγουρος όμως ότι έχεις υπερέκταση γονάτων; 
Αν καθίσεις στο πάτωμα με τεντωμένα τα γόνατα σου και το πίσω μέρος ακουμπά το έδαφος με ευκολία καθώς θα οι πτέρνες σου είναι στον αέρα κατά πολυ, αυτό σημαίνει ότι ναι, έχεις υπερέκταση γονάτων. 

Μπορείς όμως να βελτιώσεις αυτό το φαινόμενο και να μην σε ενοχλεί ούτε όταν χορεύεις αλλά ούτε στην καθημερινότητα σου, μειώνοντας σημαντικά τους κινδύνους που κρύβει.

Αρχικά, θα πρέπει να θυμάσαι ειδικά στο μπαλέτο ότι δεν θα πρέπει πότε να ''κάθεσαι'' πάνω στο πόδι σου, ούτε όμως και στην καθημερινότητα σου. Αντίθετα, θα πρέπει να μακραίνεις ακόμη περισσότερο από την λεκάνη σου. Όταν τεντώνεις το γόνατο σου, να θυμάσαι πως δεν θα πρέπει ποτέ σου να το ''κλειδώνεις'' γιατί έτσι οι μύες σου δεν δουλεύουν όσο σωστά θα ήθελες. Αν το κλειδώνεις το γόνατο σου συνεχώς το πιο πιθανό με το πέρασμα του χρόνου είναι να αρχίζουν να φθείρονται οι μηνίσκοι και τα οστά μεταξύ τους. Θα πρέπει να έχεις την αίσθηση ότι ο τετρακέφαλος σου τραβιέται προς τα πάνω. Επιπλέον, μην ξεχνάς που τοποθετείς το βάρος σου σωστά. Λόγω της ευλυγισίας σου το βάρος σου αυτόματα πάει στην πτέρνες. Προσπάθησε να το μεταφέρεις όσο πιο πολύ μπορείς στις μύτες των ποδιών σου.

Πολύ σημαντικό είναι η ενδυνάμωση των οπίσθιων μηριαίων δικεφάλων σου. Είναι αυτοί που θα σου δώσουν μια καλύτερη στήριξη των γονάτων σου και καλύτερο ερέθισμα για την σωστή τοποθέτηση τους.

Οι παρακάτω ασκήσεις θα σε βοηθήσουν να ενδυναμώσεις της οπίσθια κινητική σου αλυσίδα

Άσκηση 1η

Κάθισε ανάσκελα με λυγισμένα τα πόδια σου. Ανύψωσε την λεκάνη σου, τόσο όσο να μην ξεπερνάει το ύψος του κεφαλιού σου. Σήκωσε εναλλάξ τα πόδια όσο μπορείς με ορθή γωνία.

Άσκηση 2η

Ξάπλωσε μπρούμυτα και σήκωσε το πόδι σου προς τα πάνω ( σε θέση attitude) κάνοντας μικρές αιωρήσεις προς τα πάνω. Επανέλαβε με το άλλο πόδι


Θυμήσου πως είναι κάτι δύσκολο για το σώμα σου. Θέλει υπομονή και επιμονή για να καταφέρεις να δουλεύεις έτσι όπως πρέπει. 
Αν κάτι σε ενοχλεί περισσότερο από το φυσιολογικό επισκέψου τον ιατρό σου.

CONVERSATION