Η ωμοπλάτη

Η ωμοπλάτη είναι ένα πλατύ τριγωνικό οστό όπου βρίσκεται στην πίσω πλευρά του κορμιού μας και συγκεκριμένα στην 2η έως 7η πλευρά του θώρακα μας. Λόγω του σχήματος της έχει τρεις γωνίες ( έξω, έσω και άνω) καθώς και δύο επιφάνειες την πρόσθια ή πλευρική και την οπίσθια. Οι κινήσεις που κάνει η ωμοπλάτη είναι ανάσπαση - κατάσπαση , στροφή προς τα πάνω - στροφή προς τα κάτω, απαγωγή -  προσαγωγή. 
Ο ρόλος της ωμοπλάτης στην σπονδυλική μας στήλη είναι πολύ σημαντικός. Βοηθάει στην ομαλή και λειτουργική κίνηση του άνω άκρου. Εκφύονται και καταφύονται μύες που την προφυλάσσουν από κακώσεις αλλά και συμβάλουν στις φυσιολογικές κινήσεις της γύρω περιοχής. Η οποιαδήποτε αλλαγή την λειτουργία των μυών έχει ως αποτέλεσμα παρέκκλιση της ωμοπλάτης από τη φυσιολογική της θέση και περιορισμό στην κίνηση του ώμου.
Όταν θα κάνουμε ενδυνάμωση δεν θα πρέπει να γυμνάζουμε πολύ καλά την ωμοπλάτη και την γύρω περιοχή αφού θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι η βάση ένο μέρος του ώμου μας. 

Οι χορευτές από μικρή ηλικία ακούν από τους καθηγητές τους πως οι ωμοπλάτες τους θα πρέπει να είναι πίσω και κάτω χωρίς όμως να ενώνονται. Είναι μια τεχνική όπου τους διευκολύνει στην καλύτερη στάση του σώματός τους για να έχουν ισορροπία στις εκτελέσεις των χορευτικών τους κινήσεων. Επίσης βοηθάει στο αισθητικό αποτέλεσμα. 
Πως όμως θα γίνει αυτό και να μπορέσεις να το κρατήσεις καθ'όλη διάρκεια του μαθήματος; 
Αρχικά, θα πρέπει να φέρεις τους ώμους πάνω (να κολλήσουν στα αυτιά σου) έπειτα θα τους κατεβάσεις σιγά σιγά κάτω αλλά προς τα πίσω (κάνοντας μια πολύ μικρή στροφή) σαν να θέλεις να ενωθούν αλλά δεν θα το κάνεις. Θα πρέπει να σκέφτεσαι πως έχουν από την εξωτερική πλευρά ένα σχοινάκι και κάποιος τις τραβάει προς τα έξω. Να μπορεί δηλαδή κάποιος με έναν μαρκαδόρο να ζωγραφίσει μια ευθεία γραμμή. Αυτήν την αίσθηση θα πρέπει να την διατηρήσεις σε όλες τις position των χεριών στο χορό, καθώς θα σου δώσει μια καλύτερη σταθερότητα και κράτημα των χεριών σου για να μπορέσεις να κάνεις οτιδήποτε σου ζητηθεί. 




CONVERSATION