O χορός θεωρείται δικαίως η μητέρα των τεχνών. Είναι η πρώτη μορφή τέχνης, αφού δεν απαιτούσε για την εκτέλεσή της την ικανότητα της χρήσης του λόγου, ούτε της χρήσης μουσικών οργάνων. Η μόνη προϋπόθεση ήταν το ανθρώπινο σώμα ως μέσο έκφρασης, επικοινωνίας και δημιουργίας.
Σύμφωνα με τον Maurice Bejarts ο χορός είναι μια από τις σπάνιες ανθρώπινες δραστηριότητες όπου ο άνθρωπος δίνεται ολοκληρωτικά: σώμα, καρδιά και πνεύμα. Ως τέτοια δραστηριότητα λοιπόν, εμφανίζεται πολύ νωρίς στις ανθρώπινες κοινωνίες ως μέσο εξωτερίκευσης συναισθημάτων και ως λατρευτική τελετουργία. Είναι δεμένος στενά με τη θρησκεία, με τη γιορτή, με τη δουλειά, με τον έρωτα και με τον θάνατο.
Σήμερα, μπορείς να ακούσεις πολλούς ανθρώπους να λένε ότι ο χορός άλλαξε τη ζωή τους κι ένιωσαν να αναζωογονούνται ψυχικά και σωματικά κάνοντας στροφή και αγκαλιάζοντας την καθημερινότητά τους με νέο βλέμμα. Είτε ανήκεις σε αυτή τη κατηγορία ανθρώπων, είτε απλά σου αρέσει να χορεύεις όταν βγαίνεις έξω ή σε εκδηλώσεις, είτε είσαι σε διαδικασία να αποφασίσεις εάν θα ξεκινήσεις μαθήματα χορού στον ελεύθερο χρόνο σου, αξίζει να γνωρίζεις τα οφέλη που θα σου αποδώσει αυτή η δραστηριότητα.
Σώμα: όσο απολαμβάνεις τη μουσική και προσπαθείς να ακολουθήσεις τη χορογραφία, όλες οι μυϊκές ομάδες του σώματός σου καταβάλλουν τη δική τους προσπάθεια. Η συστηματική ενασχόληση με το χορό βοηθά στα εξής:
– Δυναμώνει τον κορμό και συσφίγγει τους κοιλιακούς με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η στάση του σώματος και η ισορροπία.
– Γυμνάζει τα άκρα, ενώ παράλληλα χαρίζει ευλυγισία. O χορευτής μαθαίνει να συντονίζει τα διάφορα μέλη του σώματός του, αποκτώντας αρμονία στην κίνηση και καλύτερη αίσθηση του ρυθμού.
– Ενδυναμώνονται οι μυς, αυξάνεται η δύναμη και η αντοχή και το σώμα σμιλεύει και συσφίγγει.
-μέσα από το χορό, διδάσκεται κανείς να στέκεται και να περπατάει σωστά, ελέγχοντας το σώμα του. Όλα αυτά επιτυγχάνονται και με τη βοήθεια της διαφραγματική αναπνοής, που ισχυροποιεί την καρδιά και διευρύνει την ελαστικότητα των πνευμόνων.
-Βελτιώνεται το καρδιαγγειακό και αναπνευστικό σύστημα άμεσα και με μακροπρόθεσμα οφέλη.
-Βελτιώνεται η κινητικότητα μέσω της λίπανσης των αρθρώσεων και της ενδυνάμωσης των οστών.
-Ξυπνάει τον μεταβολισμό με αποτέλεσμα την ελεγχόμενη απώλεια βάρους με το κάψιμο θερμίδων.
Πνεύμα: Ο χορός προσφέρει στον άνθρωπο κάτι πολύ περισσότερο από σωματική άσκηση. Προσφέρει πνευματική έκφραση, διαπλάθοντας και εξασκώντας παράλληλα τη ψυχή και το σώμα ως εξής:
– Ανεβαίνει η διάθεση, αφού εκκρίνονται ενδορφίνες, και δημιουργείται μια αίσθηση ευημερίας και ψυχικής ανάτασης.
-Βοηθά την αυτοπεποίθηση και την αυτοπειθαρχία, καθώς βελτιώνει την αρμονία ανάμεσα στο μυαλό και το σώμα.
-Επιτυγχάνεται η σωματική και πνευματική χαλάρωση, με τη μείωση του άγχους και της έντασης.
-Με το χορό μαθαίνει κανείς να αφήνεται, να γίνεται ανοιχτός και δεκτικός αλλά και να αναπτύσσει την εκφραστική του ικανότητα.
-Ενισχύεται η έννοια της ομαδικότητας και της συνεργασίας, του σεβασμού, της υπομονής και της πειθαρχίας.
-Βελτιώνεται η συγκέντρωση, η μνήμη καθώς και η συνολική εγκεφαλική δραστηριότητα, μέσω της καλής κυκλοφορίας του αίματος .
Κοινωνικοποίηση: Όταν μαθαίνει κανείς χορό, συμμετέχει σε μία ομάδα ανθρώπων με το ίδιο ενδιαφέρον που έχει κι εκείνος. Η γνωριμία με καινούρια άτομα και η συλλογή στιγμών μαζί τους την ώρα της εκμάθησης χορού, ή την ώρα του γέλιου, της προσπάθειας , της διασκέδασης στα πάρτι και τις εκδηλώσεις, τονώνει την κοινωνική ζωή και βελτιώνει την συναισθηματική ευφορία. Ακόμα και εάν μαθαίνει χορό με τους φίλους του ή με τον/την σύντροφό του, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να συσφίξει τη σχέση του μαζί τους, να μοιραστεί στιγμές δημιουργικές, συγκινητικές ή και κωμικές!
Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο χορός είναι δώρο των θεών προς τον άνθρωπο, και ως δώρο πρέπει να το αντιμετωπίζουμε και εμείς σήμερα. Ας κλείσουμε τα μάτια στους φόβους και τις ανασφάλειες μας, ας απλώσουμε τα χέρια να νιώσουμε τον διπλανό μας, ας απελευθερώσουμε το κορμί μας να εκφραστεί και να πει ότι έχει ανάγκη η ψυχή μας και ας το αφήσουμε να στροβιλίζεται και σε κάθε στροφή να χάνουμε και κάτι από αυτά που μας βαραίνουν έως ότου μείνουμε απλά… εμείς.
Πηγή εδώ
CONVERSATION