Τριάδα της αθλήτριας

Ο αθλητισμός και η άσκηση είναι υγιείς δραστηριότητες για τα κορίτσια και τις γυναίκες όλων των ηλικιών. Περιστασιακά, μια αθλήτρια που επικεντρώνεται στο να είναι λεπτή ή ελαφριά μπορεί να τρέφεται ελάχιστα ή να ασκείται υπερβολικά, είναι πιθανό με αυτόν τον τρόπο να προκαλέσει μακροχρόνιες βλάβες στην υγεία της. Η αθλητική απόδοσή της μειώνεται ή καθίσταται αναγκαίο να περιοριστούν ή να σταματήσουν οι προπονήσεις. Τρεις αλληλένδετες ασθένειες μπορεί να αναπτυχθούν όταν ένα κορίτσι ή γυναίκα υποβάλλεται σε ακραία δίαιτα ή άσκηση γνωστές ως η «Τριάδα της Αθλήτριας».



Οι τρεις αυτές ασθένειες είναι:
  • Διαταραχές στις διατροφικές συνήθειες: Ανώμαλες διατροφικές συνήθειες (εξαντλητικές δίαιτες, νευρική ανορεξία, βουλιμία, χρήση διουρητικών κ.α) που εμποδίζουν το σώμα από το να πάρει αρκετά θρεπτικά συστατικά.
  • Διαταραχές έμμηνου ρήσεως: Η κακή διατροφή, η χαμηλή πρόσληψη θερμίδων, οι υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις, η φυσική και συναισθηματική πίεση, ή το χαμηλό ποσοστό σωματικού λίπους μπορεί να οδηγήσει σε ορμονικές αλλαγές που σταματούν της έμμηνο ρύση.
  • Η πρόωρη Οστεοπόρωση (χαμηλή οστική πυκνότητα για την ηλικία): Η έλλειψη των περιόδων διαταράσσει τις διαδικασίες δόμησης των οστών και εξασθενεί το σκελετό, κάνοντας τα οστά πιο πιθανό να σπάσουν.


Γυναίκες σε κίνδυνο

Οι γυναίκες σε οποιοδήποτε άθλημα μπορούν να αναπτύξουν ένα ή περισσότερα μέρη της τριάδας. Σε μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκονται εκείνες που ασχολούνται με αθλήματα που το χαμηλό σωματικό βάρος ανταμείβεται λόγω εμφάνισης (όπως καλλιτεχνικό πατινάζ ή χορό) ή βελτιωμένης απόδοσης (όπως τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων ή κωπηλασία).

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ του αθλητισμού και των διατροφικών συνηθειών. Αν οι γονείς ή οι προπονητές διαπιστώσουν κάποια αλλαγή καλό θα είναι να μιλήσουν με το ίδιο το άτομο και να βρεθεί μια λύση από κάποιο ειδικό ιατρό.

Πηγή εδω

CONVERSATION