Τα διασημότερα έργα μπαλέτου (συνέχεια)

Η Συλφίδα

Ο Τζέιμς είναι ένας νεαρός Σκοτσέζος αγρότης. Την παραμονή του γάμου του με την Έφη, μια πανέμορφη αέρινη συλφίδα - νεράιδα του δάσους - εμφανίζεται στο παράθυρό του. Ο Τζέιμς τώρα διχάζεται ανάμεσα στον έρωτα του για τη συλφίδα και την Έφη. Μια μάγισσα, η Μάτζ, λέει στην Έφη και στις φίλες τη την τύχη τους - αλλά ο Τζέιμς πετά την Μάτζ έξω. Ο γάμος γιορτάζεται με παραδοσιακούς χορούς, αλλά τη στιγμή που πρόκειται να αλλάξουν βέρες, η συλφίδα δελεάζει τον Τζέιμς. Η Έφη πέφτει σε απελπισία. Η Μάτζ δίνει στον Τζέιμς ένα μαγικό μαντήλι, για να αιχμαλωτίσει τη Συλφίδα. στο δάσος, ο Τζέιμς και η Συλφίδα χορεύουν με το μαντίλι, αλλά μετά ο Τζέιμς το τυλίγει γύρω της και την τραβά προς το μέρος του. Η θυμωμένη μάγισσα έχει δηλητηριάσει το μαντίλι, και τα φτερά της Συλφίδα ξεκολλούν από το κορμί της. Χωρίς αυτά, θα πεθάνει.


Δον Κιχώτης 


Υπάρχουν πολλές εκδοχές αυτού το μπαλέτου, που είναι βασισμένο σε μια Ισπανική νουβέλα του Θερβάντες.  Ο Δον Κιχώτης είναι ένας γέρος μαγεμένος από τους μύθους των ιπποτών με τις λαμπερές πανοπλίες και αναζητά δικές του παρόμοιες περιπέτειες. Στις σύγχρονες παραγωγές, οι βασικοί χαρακτήρες είναι οι νεαροί εραστές, Μπαζίλιο και Κίτρι, που ζουν στην Βαρκελώνη. Η Κίτρι πιέζεται από την πατέρα της να παντρευτεί τον πλούσιο Γκαμάτσε. Ο Δον Κιχώτης φτάνει στο πανδοχείο του πατέρας, βλέπει ότι η Κίρα είναι δυστυχισμένη,και προκαλεί τον Γκαμάτσε σε μια μονομαχία - αλλά ο κατά φαντασίαν ιππότης φεύγει κυνηγημένος. Ο Μπαζίλιο προσποιείται ότι πεθαίνει και ικετεύει τον πατέρα της Κίτρι να δείξει έλεος και να του δώσει την άδεια να την παντρευτεί. Η ευχή του έχει ανταπόκριση. Κατά την γαμήλια γιορτή, ο Μπαζίλιο και η Κίτρι εκτελούν ένα μεγάλο pa de deux, σε ισπανικό στυλ, και πάντα ο αισιόδοξος Δον Κιχώτης συνεχίζει το ταξίδι του στους δρόμους της περιπέτειας.


Πετρούσκα

Στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας γίνεται ένα μεγάλο πανηγύρι. Εκεί βρίσκεται ένας θεατρίνος με τρεις μαριονέτες σε φυσικό μέγεθος - μια μπαλαρίνα, έναν Μαυριτανό και έναν κλόουν με το όνομα Πετρούσκα. Όταν η παράσταση τελειώνει και οι μαριονέτες μπαίνουν στο κουτί τους, ζωντανεύουν, η μπαλαρίνα κοροϊδεύει τον Πετρούσκα και ο θεατρίνος τον κακομεταχειρίζεται. Στην απόγνωση του, ο Πετρούσκα χτυπάς τις γροθιές του στο τοίχο του κουτιού του. Η μπαλαρίνα επισκέπτεται τον Μαυριτανό, ενώ ο ζηλιάρης Πετρούσκα την ακολουθεί. Ο Μαυριτανός διώχνει τον Πετρούσκα από το κουτί του και τον χτυπά με ένα γιαταγάνι. Ο Πετρούσκα μοιάζει να αιμορραγεί, αλλά ο θεατρίνος σηκώνει ψηλά το χαλαρό του σώμα και τους δείχνει ότι είναι απλώς μια μαριονέτα, από την οποία τρέχει πριονίδι. Καθώς πέφτει η νύχτα και το πανηγύρι τελειώνει, το φάντασμα του Πετρούσκα υψώνεται πάνω από την παράσταση γελοιοποιώντας το θεατρίνο.

Σταχτοπούτα

Οι δύο άσχημες ετεροθαλείς αδελφές της Σταχτοπούτας - άντρες μεταμφιεσμένοι σε γυναίκες - σε παντομίμα φεύγουν για το χορό του παλατιού, αφήνοντας τη Σταχτοπούτα στο σπίτι. Ντυμένη στα κουρέλια, και με το παρτενέρ ένα σκουπόξυλο, ονειρεύεται ότι χορεύει. Ξαφνικά η καλή της νεράιδα φτάνει με τα παραμύθια των τεσσάρων εποχών. Κάνει μάγια έτσι ώστε η Σταχτοπούτα να πάει στο χορό με ένα πανέμορφο φόρεμα - αλλά πρέπει οπωσδήποτε να έχει γυρίσει πίσω τα μεσάνυχτα. Στο χορό, η Σταχτοπούτα κατεβαίνει τη σκάλα με πουέντ και χορεύει με τον πρίγκηπα. Όταν το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα φεύγει βιαστικά, χάνοντας ένα από τα γοβάκια της. Ο πρίγκηπας ορκίζεται να παντρευτεί την κοπέλας της οποίας το πόδι ταιριάζει στο γοβάκι. Πίσω στο σπίτι, οι άσχημες αδελφές προσπαθούν να στριμώξουν τα τεράστια πόδια τους στο μικροσκοπικό γοβάκι. Η Σταχτοπούτα δοκιμάζει ντροπαλά το γοβάκι, το οποίο ταιριάζει στο πόδι της και ο πρίγκηπας την παντρεύεται. 

Η Κακοφυλαγμένη Κόρη

Η Λιζ και η μητέρα της, η χήρα Σιμόν - ο ρόλος παίζεται από άντρα - ζουν σε ένα αγρόκτημα στη Γαλλία. Η Λίζ είναι ερωτευμένη με τον Κολά και χορεύουν μαζί με μια μακριά κορδέλα. Η Χήρα Σιμόν συστήνει τον Άλεν, γιο του πλούσιου αγρότη Τομά, αλλά η Λίζ δεν εντυπωσιάζεται. Κατά την συγκομιδή, η Λιζ και ο Κολά χορεύουν με τους φίλους τους, η χήρα Σιμόν χορεύει έναν κωμικό χορό με τσόκαρα, και μετά όλοι χορεύουν γύρω από ένα γαϊτανάκι. Πίσω στο σπίτι, οι αγρότες φέρνουν δέματα από το σιτάρι. Ο Κολά ξεπηδά μέσα από το σιτάρι και η Λιζ τον κρύβει στο δωμάτιο της. Η χήρα Σιμόν φέρνει τον Αλέν, για να παντρευτεί τη Λιζ και ο Κολά ανακαλύπτεται. Η Χήρα Σιμόν στο τέλος ενδίδει και δέχεται η Λιζ να παντρευτεί τον Κολά. Το σπίτι αδειάζει και ο Αλέν μπαίνει στα κρυφά για να πάρει την αγαπημένη του κόκκινη ομπρέλα.

Ρωμαίος και Ιουλιέτα

Αυτό το μπαλέτο είναι βασισμένο στο έργο του Σαίξπηρ. Δυο οικογένειες στη Βερόνα της Ιταλίας έχουν διαταχθεί να τερματίσουν την Βεντέτα τους. Οι Μοντέγοι έχουν ένα γιο, τον Ρωμαίο. Οι Καπουλέτοι έχουν μια κόρη, την Ιουλιέτα και έναν ανιψιό τον Τυβάλτο. Σε έναν αποκριάτικο χορό, ο Ρωμαίος ερωτεύεται την Ιουλιέτα. Συναντιούνται κάτω από τον μπαλκόνι της Ιουλιέτας και εκφράζουν την αγάπη του ο ένας στον άλλον. Σε ένα μικρό εκκλησάκι, με την γκουβερνάντα της για μάρτυρα, ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα παντρεύονται. Ξεσπά όμως ένας καβγάς, και ο Τυβάλτος σκοτώνει έναν φίλο του Ρωμαίου, κι έτσι ο Ρωμαίος σκοτώνει τον Τυβάλτο και φεύγει από την πόλη. Σε απόγνωση η Ιουλιέτα παίρνει ένα φάρμακο που την κάνει να φαίνεται νεκρή, ενώ απλώς είναι κοιμισμένη. Οι Καπουλέτοι ανακαλύπτουν το κορμί της Ιουλιέτας και το βάζουν στον οικογενειακό τάφο. Ο Ρωμαίος έρχεται βιαστικά. Νομίζοντας ότι η Ιουλιέτα είναι νεκρή, πίνει δηλητήριο. Η Ιουλιέτα ξυπνά και βρίσκει τον αγαπημένο της Ρωμαίο νεκρό στο πλάι της, και αυτοκτονεί με ένα μαχαίρι.



CONVERSATION