Τα διασημότερα έργα μπαλέτου.

Η ωραία κοιμωμένη


Σε ένα μακρινό βασίλειο ήταν ένας βασιλιάς και μια βασίλισσα ως τώρα άτεκνοι. Λίγο καιρό μετά απέκτησαν ένα πανέμορφο κοριτσάκι και έκαναν μια γιορτή στην οποία κάλεσαν τις επτά μοίρες για να κάνουν δώρα στο μωρό. Μόνο που δεν είχαν καλέσει την γριά μάγισσα η οποία όταν ήρθε δεν την περιποιήθηκαν καλά και αυτό την μεγάλωσε την οργή της. Αφού έδωσαν στο μωρό το όνομα Αυγή οι έξι μοίρες πρώτες έδωσαν στο μωρό ομορφιά, καλοσύνη, γλυκύτητα, ωραία φωνή, εργατοκότητα και αρετή η έβδομη όμως άφησε την γριά να δώσει πριν από αυτήν το δώρο της. Η γριά έδωσε στο μωρό μια κατάρα που έλεγε πως προτού κλείσει τα δεκαέξι της χρόνια θα τρυπήσει το δάχτυλό της στο αδράχτι μιας ανέμης και θα πεθάνει. Οι γονείς της απελπίστηκαν και ζήτησαν από την έβδομη μοίρα να πάρει την κατάρα αλλά εκείνη δεν μπορούσε να την πάρει αλλά να την ελαφρύνει έτσι αντί να πεθάνει θα κοιμηθεί για εκατό χρόνια και θα ξυπνήσει μόνο από το φιλί ενός πρίγκιπα. Ο βασιλιάς διέταξε να κάψουν όλες τις ανέμες του βασιλείου και όποιος αρνηθεί να του πάρουν το κεφάλι. Χρόνια μετά όταν η πριγκίπισσα ήταν δεκαπέντε χρόνων ανέβηκε στον ψηλότερο πύργο του παλατιού, εκεί βρήκε μια γριά να γνέθει σε μια ανέμη η οποία γρια ήταν η μάγισσα μεταμφιεσμένη. Η πριγκίπισσα θέλησε να γνέσει και όταν κάθισε η γριά της τρύπησε το δάχτυλο στο αδράχτι και έπεσε σε λήθαργο. Όταν την βρήκαν το βασίλειο έπεσε σε πένθος και μη θέλοντας να την θάψουν έφτιαξαν για αυτήν ένα ξύλινο στολισμένο κρεβάτι στον ψηλότερο πύργο. Η έβδομη μοίρα κοίμισε όλους τους κατοίκους του βασιλείου για να ελαφρύνει τον πόνο τους και για να προστατέψει το παλάτι το κάλυψε με ένα δάσος από αγκάθια. Τα χρόνια πέρασαν και ένας πρίγκιπας θέλησε να δει την πριγκίπισσα και να την ξυπνήσει. Περνώντας τα αγκάθια και τους κινδύνους που συνάντησε στο δρόμο του έφτασε στο κάστρο και βλέποντας τους κοιμισμένους κατοίκους ανέβηκε στον πύργο και με ένα φιλί ξύπνησε την όμορφη πριγκίπισσα και μαζί της ξύπνησαν όλοι οι κάτοικοι του.

Η λίμνη των κύκνων

Το παραμύθι αφηγείται τις αισθηματικές περιπέτειες ενός νέου πρίγκιπα και μιας όμορφης κοπέλας, την οποία ένας κακόβουλος μάγος μεταμορφώνει σε λευκό κύκνο.
Η πριγκίπισσα Οντέτ και οι φίλες της περνούν τη ζωή τους παγιδευμένες στη μορφή του κύκνου από τότε που τις μάγεψε ο κακός μάγος Ρόθμπαρτ. Τα μάγια μπορεί να λύσει μόνο ο έρωτας, ο οποίος έρχεται με την όψη του ωραίου πρίγκιπα Ζίγκφριντ, που ορκίζεται να σώσει την Οντέτ. Ο Ρόθμπαρτ αποπειράται να τον ξεγελάσει και να τον παντρέψει με την κόρη του Οντίλ, το μαύρο κύκνο, που μοιάζει εκπληκτικά με την Οντέτ.
Ο Ζίγκφριντ σύντομα γλιτώνει από την παγίδα του μάγου, παίρνει στην αγκαλιά του την αγαπημένη του και πετούν μαζί για τον ουρανό. Καθώς όμως δεν υπάρχει συγκεκριμένο κείμενο, υπάρχει και ένα δεύτερο τέλος, που θέλει τους δύο ερωτευμένους να πεθαίνουν.

Κοπέλια

Η "Κοπέλια", η μεγαλύτερη μπαλετική κωμωδία και μια τρυφερή ιστορία αγάπης, ανήκει στον πολύ μικρό και εκλεκτό εκείνο κύκλο των μπαλέτων του 19ου αιώνα που επέζησαν μέχρι σήμερα χωρίς καμία διακοπή στην πορεία τους.
Το μπαλέτο είναι για ένα κορίτσι που ονομάζεται Coppelia που κάθεται στο μπαλκόνι της κάθε μέρα, χωρίς να μιλάει σε κανέναν. Ένα αγόρι με το όνομα Franz πέφτει βαθιά ερωτευμένος μαζί της και θέλει να την παντρευτεί, παρά το γεγονός ότι είναι ήδη κατειλημμένος. Η Αρραβωνιαστικιά του, Swanhilda, βλέπει τον Franz να στέλνει φιλιά στην Coppelia .Η Swanhilda σύντομα μαθαίνει ότι Coppelia είναι πραγματικά μια κούκλα που ανήκει στο γιατρό Coppelius, ένα τρελό επιστήμονα ο οποίος έδωσε ζωή σε αυτήν την κούκλα. Εκείνη αποφασίζει να υποδυθεί την κούκλα, προκειμένου να κερδίσει την αγάπη του Franz. Χάος ακολουθεί, αλλά όλα σύντομα συγχωρούνται. Η Swanhilda και ο Franz παντρεύονται. Ο γάμος γιορτάζεται με διάφορους εορταστικούς χορούς.

Ζιζελ

Είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή έργα με συναισθηματικές διακυμάνσεις, ιδανικά χορογραφικά ανοίγματα και με υψηλές απαιτήσεις τεχνικής από τους χορευτές. Αλλά και το μοναδικό, ίσως, επίτευγμα της ρομαντικής περιόδου, που επιβίωσε αδιαλείπτως ως τις ημέρες μας χωρίς να χάσει ίχνος της δύναμής του. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαία ένα από τα πιο αγαπημένα μπαλέτα στην ιστορία του χορού.
Η υπόθεση του έργου είναι βασισμένη σε έναν γερμανικό μεσαιωνικό μύθο σύμφωνα με τον οποίο οι κοπέλες που πέθαιναν τη μέρα πριν από το γάμο τους μεταμορφώνονταν σε ξωτικά-νεράιδες, έβγαιναν από τους τάφους τους μετά τα μεσάνυχτα, μαζεύονταν γύρω από λίμνες και χορεύοντας με τα λευκά τους νυφικά παρέσερναν τους περαστικούς άνδρες για εκδίκηση στη λίμνη, έπειτα από εξαντλητικό χορό.

Ο Καρυοθραύστης

Το μπαλέτο μας φέρνει σε μια μικρή γερμανική πόλη παραμονή Χριστουγέννων. Η αυλαία σηκώνεται στο στολισμένο σπίτι του Herr Stahlbaum. Βλέπουμε τους καλεσμένους να έρχονται για το χριστουγεννιάτικο πάρτι. Ανάμεσά τους και ο Dr Drosselmeyer, ο νονός της Clara Stahlbaum. Είναι ένας μυστηριώδης άνθρωπος, εφευρέτης κινουμένων παιχνιδιών.
Οι καλεσμένοι –γονείς και παιδιά- χορεύουν και στη συνέχεια μοιράζονται τα δώρα. Η Clara παίρνει από το νονό της ένα μεγάλο στρατιώτη, που λειτουργεί σαν καρυοθραύστης. Το εντυπωσιακό δώρο προκαλεί τη ζήλια του αδερφού της, Franz, ο οποίος σε κάποια στιγμή το αρπάζει και, στο κυνήγι που ακολουθεί, σπάει το σαγόνι του καρυοθραύστη.
Όταν το πάρτι τελειώνει και οι καλεσμένοι φεύγουν, η Clara μπαίνει στο ήσυχο σαλόνι για να κοιμίσει τον καρυοθραύστη. Καθώς το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα, το κορίτσι αποκοιμιέται και μεταφέρεται σε έναν παραμυθένιο κόσμο. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο μεγαλώνει μαγικά, όλα τα παιχνίδια –ανάμεσά τους και ο καρυοθραύστης- ζωντανεύουν και ρίχνονται στη μάχη με μεγάλα ποντίκια που εισβάλλουν στο δωμάτιο. Τελικά ο καρυοθραύστης κερδίζει τη μάχη και μεταμορφώνεται σε έναν πανέμορφο πρίγκιπα.

To Πουλί της Φωτιάς

Ο κακός μάγος Κοστσέι έχει φυλακίσει μια πριγκίπισσα και τις έντεκα φίλες της σε έναν πανέμορφο κήπο. Ο πρίγκηπας Ιβάν σκαρφαλώνει στον τοίχο, και βλέποντας ένα πανέμορφο Πουλί της Φωτιάς, το αιχμαλωτίζει. Ως αντάλλαγμα για την ελευθερία της, του δίνει ένα από τα πούπουλα της, υποσχόμενη να γυρίσει αν ποτέ βρεθεί αυτός σε κίνδυνο. Ο Ιβάν κρύβεται για να δει την πριγκίπισσα καθώς χορεύει με τις φίλες της, με τα χρυσά μήλα που παίρνουν από τα δέντρα. Την ερωτεύεται αλλά αιχμαλωτίζεται από τον Κοστσέι και τα άσχημα πλάσματα του. Ο Ιβάν καλεί το Πουλί της Φωτιάς, που το δείχνει πως να καταστρέψει το μάγο σπάζοντας ένα αβγό  που περιέχει την ψυχή του. Τα πλάσματα του Κοστσέι έχουν ελευθερωθεί από τα μάγια που τα είχαν φυλακίσει. Ο Ιβάν και η πριγκίπισσα στέφονται βασιλιάς και βασίλισσα σε μια μεγάλη γιορτή που κάνουν όλοι όσοι ήταν φυλακισμένοι του Κοστσέι. 

CONVERSATION