How to do a pirouette

Στο μπαλέτο οι περισσότεροι ενθουσιάζονται με τις tour. Φαίνονται εύκολες, χωρίς καμία δυσκολία. Οι χορευτές όμως που τις εκτελούν έχουν να σκεφτούν πολλά πράγματα για να πετύχουν μια άρτια tour, είτε είναι en dehors είτε en dedans. Στην συνέχεια, θα αναλύσουμε ακριβώς πως γίνεται η pirouette και τι πρέπει να προσέχουμε. 
Έχουμε ξανά μιλήσει για την σωστή στάση σου σώματος της κάθε χορεύτριας, αυτή δε θα πρέπει να την ξεχνά ποτέ. Μια pirouettes έχει πολλές μορφές, εδώ θα αναλύσουμε τις pirrouettes από 4η και 5η position. 
Αρχικά, ερχόμαστε στην 4η position χωρίς να ξεχνάμε να ψηλώνουμε προς τα πάνω και να είναι το τετράγωνο μας σωστό. Πριν κάνουμε όμως την tour, θα πρέπει να έχουμε κατακτήσει την προετοιμασία της. Από την 4η position (με δεξί πόδι πίσω) κάνουμε ένα βαθύ plie και φέρνουμε το δεξί μας πόδι από σε passe κάνοντας releve στο αριστερό μας πόδι. Σε αυτήν την θέση, θα πρέπει να βρούμε το κέντρο βάρος μας, να μπορούμε δηλαδή να κρατήσουμε ισορροπία. Αφού θα έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε όλα αυτά, είμαστε έτοιμη να κάνουμε την tour. Πάλι εκτελούμε με ακρίβεια την προετοιμασία με την διαφορά ότι θα στρίψουμε είτε προς το σταθερό μας πόδι (en dedans) είτε έξω από το σταθερό μας πόδι (en dehors). Η ίδια ακριβώς τεχνική ακολουθείται και τις pirouettes από 5η position. 
Μην ξεχνάς, όταν κάνεις οποιαδήποτε tour θα πρέπει να υπάρχει επιτάχυνση κατά την διάρκεια αλλά στο τέλος επιβράδυνση. Δηλαδή, για να ολοκληρώσεις μια tour θα πρέπει να ψηλώσεις ακόμη πιο πολύ για να έρθει το πέλμα σου στο έδαφος. Ακόμη, αυτό που θα σου δώσει φόρα για περισσότερες στροφές είναι πρώτα ένα καλό plie και ύστερα τα χέρια. Μην παίρνεις φόρα μόνο από τα χέρια, αυτό δεν θα σου χαρίσει την σταθερότητα που θέλεις για την tour σου. Επιπλέον, το κεφάλι είναι εξίσου σημαντικό. Είναι το τελευταίο και το πρώτο που θα γυρίσει εκτελώντας την pirouette.


CONVERSATION