Η σημασία του πάγου

Όλο και περισσότεροι αθλητές τραυματίζονται καθημερινά λόγω των υψηλών και πολύωρων προπονήσεων που έχουν. Και εδώ έρχεται η παγοθεραπεία που έχει ευεργετικές ιδιότητες και συστήνουν ιατροί και φυσικοθεραπευτές.
Γι'αυτό το λόγο, θα αναφέρουμε τα οφέλη του πάγου στο σώμα μας και σε ποιες περιπτώσεις είναι καλό να το χρησιμοποιούμε.
Αρχικά, παγοθεραπεία μπορούμε να κάνουμε είτε με εδικά ψυχρά επιθέματα είτε με μια σακούλα με παγάκια. Ο χρόνος όπου τοποθετούμε τον πάγο στο σημείο του πόνου είναι περίπου 10 με 15 λεπτά. Θα πρέπει πάντα, να προσέχουμε να μην έρθει ο πάγος σε επαφή με το δέρμα μας γιατί υπάρχει κίνδυνος εγκαύματος. Με την εφαρμογή του κρύου επιτυγχάνουμε πολλά και ουσιαστικά αποτελέσματα. Τα βασικότερα είναι:
- Προκαλείται άμεση αγγειοσυστολής 
- Ελάττωση της αιματικής ροής και περιορισμός του αιματώματος ειδικά εάν η εφαρμογή γίνεται αμέσως μετά την κάκωση 
- Ελάττωση του μεταβολισμού και περιορισμός του οιδήματος και της φλεγμονής 
- Μείωση του μυικού σπασμού
- Αναλγησία 

Όπως σε κάθε θεραπευτική μέθοδο έτσι και στην κρυοθεραπεία θα πρέπει να προσέξουμε μερικά πράγματα.
- Ο χρόνος που θα έχουμε τον πάγο όπως προαναφέραμε δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 20 λεπτά αφού μετά θα έχει αντίθετα αποτελέσματα. 
- Σε περιπτώσεις που υπάρχουν κυκλοφορικές διαταραχές καλό θα ήταν να αποφεύγεται. 
- Σε άτομα με υψηλή πίεση. 
- Και σε ανθρώπους που δεν αντέχουν το κρύο.

Σε καμία περίπτωση ο κρυοθεραπεία δεν μπορεί να θεραπεύσει έναν τραυματισμό, αλλά μπορεί να προφυλάξει και να βοηθήσει στην θεραπεία του τραυματισμού. 
Καλό είναι πάντα η θεραπεία κάποιου ατυχήματος που έχει υποστεί ένας αθλητής να είναι υπό την συνεννόηση του ιατρού.

Μια συμβουλή για τους περισσότερους αθλητές είναι να γεμίζουν έναν κουβά με κρύο νερό και παγάκια και να τοποθετούν μέσα τα πόδια τους, από τα ισχία μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών τους. Αν είναι δύσκολο να επιτευχθεί, χρησιμοποιείστε την μπανιέρα σας με τον ίδιο τρόπο. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε την δυνατότητα να προφυλαχτείτε από τυχόν τραυματισμούς.

Προσοχή! Οποιαδήποτε εφαρμογή παγοθεραπείας θα πρέπει να είναι ανεκτή από τους αθλητές και να μην τους προκαλεί δυσαρέσκεια.


CONVERSATION