Πως ο ύπνος επηρεάζει την καθημερινότητά μας.

Σκεφτείτε πόσο χρόνο από την καθημερινότητα μας την περνάμε στο κρεβάτι; Ένας μέσος ενήλικας κοιμάται ημερησίως περίπου 6 με 8 ώρες ενώ οι έφηβοι περίπου 8 με 10 ώρες. Πολύ άνθρωποι όμως ξυπνούν και νιώθουν πως δεν έχουν ξεκουραστεί, πως είναι πιασμένοι, τους πονάνε κάποια μέρη του σώματος κ.α. Eχει αναρωτηθεί κανείς γιατί συμβαίνει αυτό; Ένα ενδεχόμενο είναι να μην κοιμάται κάποιος επαρκές ώρες για να ξεκουραστεί. Επίσης ο ύπνος κατά τις πρωινές ώρες αντί τις βραδινές έχει αποδειχθεί πως δεν είναι καλό για το σώμα μας. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο παίζει το στρώμα. Πολλοί ορθοπεδικοί συνιστούν, ένα σκληρό στρώμα έτσι ώστε το σώμα του ανθρώπου να μην "βυθίζεται" μέσα σ'αυτό και επηρεάζονται τα φυσιολογικά κυρτώματα της σπονδυλικής στήλης. Ακόμη πιο σημαντικό, είναι η στάση του σώματος για τον ύπνο. Όταν κοιμάται κανείς θα πρέπει να χαλαρώνει πρωτίστως και έπειτα να κρατάει την σωστή στάση του σώματος που έχει καθ'όλη τη διάρκεια της μέρα του. Πως θα γίνει αυτό;
Μόνο με 1- 2 μαξιλάρια.
Το βασικό σε οποιαδήποτε στάση όπου κοιμάται κάποιος είναι να μην επιδεινώνει τον αυχένα του. Θα πρέπει το μαξιλάρι του να μην είναι ούτε πολύ ψηλά αλλά ούτε πολύ χαμηλά. Η ιδανική θέση είναι στην συνέχεια της σπονδυλικής στήλης. 
  • Ο περισσότερος κόσμος κοιμάται στο πλάι. Ένα μαξιλάρι κάτω από τις πλευρές όπου κοιμάται θα μειώσει τυχόν πόνους στην μέση αλλά και ίσως στην πλάτη και στην περιοχή της λεκάνης. Σε συνδυασμό, μ'ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα θα μειώσει τον πόνο στα γόνατα και των ισχίων.
  • Ένα ποσοστό ανθρώπων επίσης κοιμάται ύπτια (ανάσκελα). Αν δεν τοποθετήσει ένα μαξιλάρι κάτω από την μέση του τότε η περιοχή εκεί θα πονά πολύ αφού η στάση της είναι η πλέον χειρότερη. Το μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα, βοηθάει και στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, στην μείωση πόνου στην περιοχή εκείνη αλλά και στην καλύτερη θέση της μέσης κατά τη διάρκεια του ύπνου.
  • Ένα πολύ μικρό ποσοστό των ανθρώπων κοιμούνται σε πρηνή θέση (μπρούμυτα). Και σε αυτή την θέση θα πρέπει να κοιμόμαστε αναπαυτικά. Επίσης, ένα μαξιλάρι κάτω από την κοιλιά θα μειώσει τον πόνο στην μέση, διότι η σπονδυλική στήλη θα είναι σε μια ευθεία και δε θα καταπονείται κανένα μέλος του σώματος μας. 

Θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε πως η χρήση του μαξιλαριού γίνεται για να μας ανακουφίσει. Στην αρχή ίσως είναι λίγο άβολο αλλά με το πέρασμα του χρόνου το συνηθίζεις και μπορείς να κοιμάσαι εύκολα και να αποφεύγει ένα ξύπνημα με πόνους σ'ολόκληρο το σώμα σου.
Το σώμα μας ξέρει καλύτερα πως να βρει την ιδανική θέση για να κοιμηθεί τη νύχτα, εμείς το διευκολύνουμε με την χρήση των παραπάνω προτάσεων. Σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν τις συμβουλές ειδικών ιατρών. 




CONVERSATION