Η σημασία των βιταμινών στην καθημερινότητα μας.

Ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής. Η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Όσον αφορά στον αθλητισμό είναι αναπόσπαστο κομμάτι, αφού η σωστή επιλογή κατανάλωσης τροφών, είναι ένας σημαντικός παράγοντας που  συμβάλλει στην καλή ή κακή απόδοση του αθλητή, στη νίκη ή στην ήττα αντίστοιχα.Η σωστή διατροφή του αθλητή είναι τόσο σημαντική, όσο και η προπόνηση.

Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες οργανικές ενώσεις που πρέπει να καταναλώνουν οι άνθρωποι ώστε να συνεχίζονται οι σημαντικές λειτουργίες της ζωής. Λόγω του υψηλού ποσοστού μεταβολισμού που έχουν οι αθλητές, η λήψη επαρκών ποσοτήτων βιταμινών είναι κρίσιμη καθώς υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να εξαντληθεί το απόθεμα πολύ πιο γρήγορα από ότι σε έναν συνηθισμένο άνθρωπο.


Βιταμίνη Α. 

Η βιταμίνη Α είναι αντιοξειδωτική, προάγει την υγεία του δέρματος και προσφέρει ανοσοποιητική υποστήριξη ενώ βοηθάει την κυτταρική υγεία και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Επίσης συμβάλλει στην καλύτερη όραση στο σκοτάδι. 
Περιέχεται στις ζωικές τροφές (στο γάλα, τα αυγά, το βούτυρο, τα ιχθυέλαια) και στις φυτικές τροφές (πράσινα λαχανικά, καρότα).
Αποθηκεύεται στο συκώτι και είναι λιποδιαλυτή.


Βιταμίνες συμπλέγματος Β.
Β1 – Θειαμίνη.
Είναι απαραίτητη στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και την απελευθέρωση ενέργειας. Συμβάλλει στην υγεία των μυών, στην καλή πέψη , στον αποδοτικό ύπνο και στην καλύτερη απόδοση του μυαλού.
Περιέχεται στο χοιρινό, στα καρύδια, στη βρώμη, στο σιτάρι, στο σουσάμι και στα όσπρια, γενικά στα φρούτα και τα λαχανικά.

Β2 – Ριβοφλαβίνη
Συμβάλλει στην αναγέννησή των κυττάρων και στους υγιείς μύες, στην υγεία της επιδερμίδας και των ματιών.
Περιέχεται στο γάλα, στα αμύγδαλα, στα μανιτάρια,στο  μαύρο σιτάρι, στη μαγιά και στο κρέας, ξηροί καρποί, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στα αυγά και το τυρί.

Β3 – Νιασίνη
Απαραίτητη για τον μεταβολισμόΒοηθάει τον οργανισμό μας να επεξεργαστεί τα λιπαρά και την πρωτεΐνη σωστά, όπως και να κυλάει ομαλά η διαδικασία της πέψης.Συμβάλλει στο υγιές νευρικό σύστημα και στην υγεία του δέρματος.
Περιέχεται στο κρέας, στους νεφρούς, στο συκώτι, στα ψάρια, στον κρόκο του αυγού, στα δημητριακά και στα πράσινα φύλλα των λαχανικών.

Β5 – Pantothetic Οξύ
Βρίσκεται σε όλους τους ιστούς και είναι αναγκαία στο μεταβολισμό των υδατανθράκων. Επίσης συμβάλλει στην καλή μνήμη, στη γρήγορη ανάρρωση μετά από ασθένεια και στα υγιή αιμοφόρα αγγεία.
Περιέχεται σε διάφορα κρεατικά, στο κοτόπουλο, σε γαλακτοκομικά προϊόντα, στο κρόκο αυγού, στα καρύδια, στην βρώμη και στο μπρόκολο . 

Β6 – Πυριδοξίνη
Συμβάλλει στο αναζωογοννημένο σώμα, στο ισχυρό νευρικό σύστημα και στα υγιή αιμοφόρα αγγεία.
Περιέχεται στα δημητριακά, στις πράσινες σαλάτες, στο λάχανο , στις μπανάνες, στα καρύδια και στο κρέας

Β7 – Βιοτίνη
Συμβάλλει στον μεταβολισμό υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών στην υγεία δέρματος, μαλλιών & νυχιών και στην ομαλή λειτουργία νευρικού συστήματος.
Περιέχεται στα αυγά, στις τομάτες, στην γλυκοπατάτα, στα ψάρια , στους ξηρούς καρπούς, στα λαχανικά και στα μανιτάρια.

B12 – Κυανοκοβαλαμίνη
Συμβάλλει στο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, στη μνήμη και στο υγιές γαστρεντερικό σωλήνα 
Περιέχεται στη σόγια, στο σπανάκι, στα στρείδια, στα ψάρια, στο γάλα, στο τυρί , στο κρόκο αυγού και στο κρέας 


Βιταμίνη C.

Η βιταμίνη C είναι κυρίως γνωστή για την υποστήριξη των λειτουργιών του ανοσοποιητικού συστήματος.
Περιέχεται στα φρούτα (κυριώς εσπεριδοειδή), στα φρέσκα λαχανικά, στις πατάτες, στο κουνουπίδι και  στο ραπανάκι
Είναι υδατοδιαλυτή κάνοντας την υπερβολική λήψη της αδύνατη. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλά συμπληρώματα βιταμίνης C, έχουν περιεκτικότητα μέχρι και 1000%.


Βιταμινη D 

Είναι η βιταμίνη που μπορεί να συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός. Το μόνο που απαιτείται είναι έκθεση στον ήλιο.
Συμβάλει στα υγιή οστά, καλή πήξη του αίματος, υγιή αιμοφόρα αγγεία, στην καρδιά και στην αποβολή τοξινών. Βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου. 
Περιέχεται στο τυρί, στο βούτυρο, στον κρόκο αυγού, στα ψάρια, στα θαλασσινά, στις πατάτες, στα φυτικά έλαια, και στο κρέας. 


Βιταμίνη Ε
Έχει αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές δράσεις. Συμβάλλει στους νευρικούς και μυϊκούς ιστούς και στην ομαλή επιτέλεση της λειτουργίας της αναπαραγωγής. 
Περιέχεται στο κρέας, σε έλαια, στο καλαμπόκι, στο βούτυρο, στα καρύδια, στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στο συκώτι. 


Βιταμίνη Κ

Είναι η δεύτερη βιταμίνη που μπορεί να συνθέσει ο άνθρωπος. Είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος και την απορρόφηση του ασβεστίου. 
Περιέχεται στο σπανάκι, στις τσουκνίδες, στο λάχανο, στο κουνουπίδι, στο κόκκινο λάχανο, στα καρότα, στις τομάτες και στις φράουλες.



CONVERSATION