Σχοινάκι: ένας διασκεδαστικός τρόπος γυμναστικής

Το σχοινάκι είναι αποδεδειγμένα μια από τις αποτελεσματικότερες ασκήσεις για ενδυνάμωση, αλλά και για απώλεια βάρους. Είναι ένας διασκεδαστικός, οικονομικός και εύκολος τρόπος για να γυμναστείς ακόμη και στο σπίτι σου. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερος εξοπλισμός παρά ένα απλό κλασσικό σχοινί, όπου μπορείτε να το φτιάξετε και μόνοι σας. Για να βρείτε το ιδανικό σχοινάκι, θα πρέπει, όταν κρατάτε με το πόδι στο έδαφος τη μέση του σχοινιού, οι λαβές του να βρίσκονται ακριβώς στο ύψος των αγκώνων σας. Ποια είναι όμως τα οφέλη ; 
  • Καίει πολλές θερμίδες. Όταν πηδάμε επανειλημμένα, το σώμα καίει 800 έως 1.000 θερμίδες την ώρα 
  • Μπορείτε να το πάρετε μαζί σας οπουδήποτε. Από το σπίτι έως το γυμναστήριο.
  • Βοηθά στην ισορροπία και στο συντονισμό. Το σχοινάκι βοηθά στη βελτίωση του συντονισμού και της ισορροπίας, γεγονός το οποίο βοηθά σε οποιοδήποτε νέο άθλημα και εάν επιλέξουμε, και ιδιαίτερα στο χορό που η ισορροπία παίζει σημαντικό ρόλο,  αλλά και μας κρατά ταυτόχρονα πιο υγιείς και λιγότερο επιρρεπείς σε ατυχήματα απροσεξίας. 
  • Είναι καλό για την καρδιά Εάν γίνεται σε τακτική βάση, το σχοινάκι βελτιώνει την αντοχή της καρδιάς και των πνευμόνων. Κατά αυτόν τον τρόπο, παρέχεται περισσότερο οξυγόνο και στους ίδιους τους μυς που βρίσκονται σε κίνηση κατά τη διάρκεια της γυμναστικής.
  • Είναι διασκεδαστικό.



Αυτές είναι μερικές ασκήσεις, που μπορείτε να δοκιμάσετε μόνοι σας: 
Άσκηση 1η
Άσκηση 1η: Κλασσική θέση - Σταθείτε όρθιοι με το λαιμό χαλαρό και το βλέμμα σας να κοιτάζει ευθεία και όχι κάτω, έτσι ώστε η σπονδυλική σας στήλη να είναι ευθυγραμμισμένη. Κρατάτε χαλαρούς τους ώμους και τα μπράτσα κοντά στο σώμα σας. Οι αγκώνες θα πρέπει να είναι λυγισμένοι 90° και η κίνηση να γίνεται κυρίως με τους καρπούς. Κατά τη διάρκεια της άσκησης σφίγγετε τρικέφαλους και δικέφαλους, για να ελέγχετε καλύτερα τις κινήσεις σας. Σε κάθε άλμα προσγειώνεστε με τα πέλματα, και όχι με τις φτέρνες, και με τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα. Η πιο κλασική κίνηση στο σχοινάκι είναι αυτή που πηδάτε και με τα δυο πόδια ταυτόχρονα.

Άσκηση 2η
Άσκηση 2η: Με αλλαγή ποδιού - Πηδάτε πάνω από το σχοινάκι με το ένα πόδι κάθε φορά. Πρώτα με το δεξί και στην επόμενη κίνηση με το αριστερό. Θα πρέπει διαρκώς να στηρίζεστε στο έδαφος μόνο με το ένα πόδι. Η τεχνική αυτή είναι ιδανική για να βελτιώσετε την ισορροπία σας και να δυναμώσετε τους τετρακέφαλους.

Άσκηση 3η
Άσκηση 3η: Σλάλομ - Πηδάτε πάνω από το σχοινάκι και προσγειώνεστε και με τα δύο πόδια περίπου 15 εκ. πιο δεξιά. Στο επόμενο άλμα σας προσγειώνεστε και με τα δύο πόδια περίπου 15 εκ. πιο αριστερά.

Άσκηση 4η
Άσκηση 4η: Άλμα με άνοιγμα - Πηδάτε πάνω από το σχοινάκι και προσγειώνεστε με τα πόδια σας ταυτόχρονα ανοιχτά. Στο επόμενο άλμα προσγειώνεστε με τα πόδια κολλημένα.

Όποια άσκηση και αν ακολουθήσετε να θυμάστε πως δεν θα πρέπει να είναι πολύ επώδυνη για τον οργανισμό σας, καθώς αυτό μπορεί να σας φέρει αντιμέτωποι με κάποιον τυχόν τραυματισμό. 

CONVERSATION