Ο κίνδυνος των ψηλοτάκουνων παπουτσιών.

Οι περισσότερες γυναίκες θέλουν να δείχνουν κομψές και φινετσάτες καθ'όλη την διάρκεια της μέρας τους. Πόσο μάλλον γυναίκες που είναι γυμνασμένες και έχουν καλό σχηματισμένο κορμί. Ιδιαίτερη άνεση νιώθουν οι μπαλαρίνες, αφού μπορούν όχι μόνο περπατάνε αλλά και χορεύουν πάνω στις μύτες των ποδιών τους ακόμη και οι χορεύτριες του latin αφού χορεύουν με τακούνια. Πόσο δύσκολο θα τους είναι να περπατάνε σε ψηλοτάκουνα παπούτσια στην καθημερινότητα τους; 
Φορώντας όμως, τακούνια άνω των 5 εκατοστών, δημιουργούν πολλαπλά ορθοπεδικά προβλήματα με την πάροδο του χρόνου.

Τι προβλήματα δημιουργούν τα ψηλοτάκουνα τακούνια; 
-Τα μετατάρσια οστά επιβαρύνονται πολύ, καθώς παίρνουν τον ρόλο του υποστηρικτή, ενώ το υπόλοιπο πέλμα, που στηρίζεται στην πολύ μικρή βάση του τακουνιού πονάει συνεχώς. Επιπλέον, τα δάχτυλα «στραγγαλίζονται» και σπρώχνονται μπροστά, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται κάλοι και επώδυνες παραμορφώσεις. Συχνά, εξαιτίας της υπερβολικής πίεσης, τα νύχια μεγαλώνουν προς τα μέσα.

-Τα γόνατα είναι η μεγαλύτερη και η πιο ταλαιπωρημένη άρθρωση στο σώμα, αφού σε κάθε μας βήμα δέχονται κραδασμούς με διπλάσια έως τριπλάσια δύναμη από το βάρος μας. Τα ψηλά τακούνια μπορεί να προκαλέσουν πρόωρη αρθρίτιδα στο γόνατο. Το περπάτημα σε ψηλά παπούτσια επιβαρύνει περισσότερο την κατάσταση, καθώς λόγω της λανθασμένης θέσης της επιγονατίδας οι χόνδροι φθείρονται γρηγορότερα. Επειδή η χρήση τους προκαλεί αφύσικη στάση φέροντας την σπονδυλική στήλη την λεκάνη και τα ισχία προς τα εμπρός, προκαλείται ανώμαλη φόρτιση στο εσωτερικό του γονάτου, συμβάλλοντας στην πρόωρη φθορά του χόνδρου που έχει σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη της οστεοαρθρίτιδας. Μπορεί επίσης, να πάθουν κάτι ήπιο και παροδικό, όπως ένα διάστρεμμα ή ένα τράβηγμα, μέχρι κάτι πιο σοβαρό, όπως τενοντίτιδα, αρθροθυλακίτιδα.

-Φορώντας τακούνια, οι αστράγαλοι ωθούνται προς τα εμπρός. Η ώθηση αυτή περιορίζει την κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα και μπορεί να προκαλέσει μέχρι και ευρυαγγείες. Όλα τα ψηλά τακούνια είναι η κύρια αιτία ενός διαστρέμματος στον αστράγαλο. Το πιο κοινό πρόβλημα είναι το πλευρικό διάστρεμμα, που μπορεί να σχίσει τους συνδέσμους.
Τα ψηλοτάκουνα παπούτσια αυξάνουν τον κίνδυνο για διαστρέμματα και κατάγματα σε ποσοστό 80%.

-Στην προσπάθεια των γυναικών να ισορροπήσουν σε ψηλοτάκουνα παπούτσια, σπρώχνουν προς τα εμπρός τη λεκάνη, με αποτέλεσμα η σπονδυλική στήλη να κυρτώνει περισσότερο από το φυσιολογικό στην περιοχή της μέσης. Γενικά τα τακούνια εμποδίζουν το σώμα να έχει τη φυσική του στάση. Έτσι, εκτός από πόνους στα πόδια, συχνά υποφέρετε και από ενοχλήσεις στη μέση (οσφυαλγία), στα ισχία, ακόμη και στον αυχένα.

-Λόγω της χρόνιας ανύψωσης της φτέρνας, το μήκος του αχίλλειου τένοντα συρρικνώνεται, με αποτέλεσμα το περπάτημα -ακόμα και με flat παπούτσια- να είναι επώδυνο και να υπάρχουν έντονοι πόνοι στις γάμπες. 

-Τα τακούνια στιλέτο μπορούν να προκαλέσουν συρρίκνωση των μυών της γάμπας. Οι μύες της γάμπας γίνονται κοντύτεροι με την υπερβολική χρήση ψηλών τακουνιών και μπορούν να προκαλέσουν Τενοντίτιδα του αχίλλειου τένοντα. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν μετά από τη χρήση ψηλών τακουνιών περπατήσουμε ξυπόλυτοι η χρησιμοποιήσουμε παπούτσια με κοντό η καθόλου τακούνι.

-Όταν το πόδι συμπιεστεί σε ένα μικρό χώρο, τα δάκτυλα πρέπει να λυγίσουν και να διπλώσουν για να χωρέσουν στο στενό πρόσθιο μέρος του υποδήματος. Με την πάροδο του χρόνου μπορούν να μείνουν σταθερά στη θέση αυτή, να γίνουν άκαμπτα και να δημιουργηθεί η σφυροδακτυλία. Κατάσταση ιδιαίτερα σοβαρή που αντιμετωπίζεται χειρουργικός και που καθηλώνει την ασθενή για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός εργασίας και καθημερινότητας



Το ύψος των τακουνιών που πρέπει να ενθαρρύνουμε να χρησιμοποιούνται για καθημερινή χρήση είναι μεταξύ 3-4 εκατοστών. Είναι το ιδανικό ύψος που επιτρέπει την σωστή κατανομή της φόρτισης μεταξύ πρόσθιου και οπίσθιου άκρου πόδα αποφορτίζει την ποδική καμάρα και δεν στρεσάρει τον αχίλλειο τένοντα. 
 Οι γυναίκες που φορούν συχνά τακούνια θα πρέπει:
  • Να κάνουν ένα πρόγραμμα διατάσεων και 
  • ενδυνάμωση στους κοιλιακούς μυς, στους μύες της πλάτης και των ποδιών. 
  • Οταν γυρίζετε σπίτι, να κάνετε μασάζ στα πέλματα και στα δάχτυλα των ποδιών, για να τονώσετε την κυκλοφορία του αίματος. Μεγάλη ανακούφιση μπορεί να προσφέρει ένα ποδόλουτρο με αιθέρια έλαια ή ένα σκοτσέζικο ντους στα πόδια (οι εναλλαγές ζεστού και κρύου νερού διεγείρουν τη διαστολή και τη συστολή των αγγείων).
Πηγή εδώ

CONVERSATION