Η σημασία του plie


Το plie είναι σημαντικότερη άσκηση στο μπαλέτο. Ανεξαρτήτου ηλικίας και επιπέδου το μάθημα του κλασσικού μπαλέτου ξεκινάει πάντα με plie. Το plie υπάρχει σ'όλες τις κινήσεις του χορού, είναι αυτό που θα σου δώσει ώθηση για ένα πήδημα ή θα γίνει η προσγείωσή του πηδήματος σου. Γι'αυτό ένας χορευτής θα πρέπει να εστιάσει πολύ καλά στα plie του και να βελτιώσει ίσως κάποια αδυναμία του. Πολλοί άνθρωποι, είναι προικισμένοι από τη φύση αφού έχουν πολύ εύκαμπτο Αχίλλειο τένοντα όπου αυτό τους δίνει πλεονέκτημα να σχηματίζουν ευκολότερα οξεία γωνία στο πόδι τους.
Στα plie θα πρέπει να μοιράζουμε το βάρος του σώματος εξίσου το ίδιο και στα δυο πόδια. Η μελέτη του plie ξεκινάει από την μπάρα με το ένα χέρι και στην συνέχεια στο κέντρο.

Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι χορευτές είναι ότι στο demi-plie δεν θα πρέπει να σηκώνονται η πτέρνα από το πάτωμα. Τα γόνατα θα πρέπει να είναι λυγισμένα προς την κατεύθυνση των δαχτύλων του ποδιού. Έτσι, τα γόνατα θα βρίσκονται πάνω από τα πόδια.

Στο grand-plie, πρέπει να κρατάμε τις πτέρνες σε επαφή με το έδαφος όσο γίνεται περισσότερο. Όταν δεν μπορούμε να τεντώσουμε κι άλλο του τένοντες, σηκώνουμε τις πτέρνες από το πάτωμα μαλακά και σταδιακά, ποτέ με τράβηγμα. 



Πηγή φωτογραφίας εδώ

CONVERSATION