Πελματιαία Απονευρωσίτιδα



Οι χορευτές μπαλέτου λόγω της σκληρής και πολύωρης προπόνησης μπορεί να εμφανίσουν κάποιο πόνο είτε στα οστά τους είτε στους μύες. Ο συνδυασμός της προσοχής κατά την προπόνηση αλλά και της αποθεραπεία μετά αυτής, θα μειώσει τους τραυματισμούς. Πολλές φορές όμως ένας τραυματισμός έρχεται από εκεί που δεν το περιμένεις (όσο και αν προσέχεις). 
Η Πελματιαία Απονευρωσίτιδα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα λόγω των επαναλαμβανόμενων releve και την καταπόνησης που έχουν υποστεί οι μύες του σώματος τους. Ας πούμε όμως αναλυτικά τι είναι η πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Η πελματιαία περιτονία είναι μια πυκνή ινώδης ταινία συνεκτικού ιστού που ξεκινά από την πτέρνα και εκτείνεται έως και κάτω από τις κεφαλές των πέντε μεταταρσίων, εκεί δηλαδή που αρχίζουν τα δάκτυλά.


Η πελματιαία απονεύρωση είναι το κεντρικό τμήμα της πελματιαίας περιτονίας και βρίσκεται μόνιμα υπό τάση ώστε να διατηρεί την «αψίδα» του ποδιού (την λεγόμενη ποδική καμάρα - medial arch) με τον ίδιο τρόπο που η τεντωμένη χορδή διατηρεί την καμπύλη ενός τόξου. Εάν η ταινία είναι κοντή/σφιχτή τότε έχουμε υψηλή καμάρα (κοιλοποδια - pes cavus) ενω εάν έχουμε χαλαρότητα της ταινίας σχηματίζεται χαμηλή κάμαρα (πλατυποδία - pes planus / flatfoot deformity / flat feet).

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα  είναι μια επώδυνος φλεγμονώδης κατάσταση που κατατάσσεται στα σύνδρομα υπερχρησης . Είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες πόνου στην περιοχή της πτέρνας. Τα συνηθέστερα αίτια της είναι :

- ορθοστασία, έντονη καταπόνηση και γενικά αυξημένα φορτία με παπούτσια που δεν υποστηρίζουν επαρκώς την ποδική καμάρα
- υπερβολική υψηλή ποδική κάμαρα (κοιλοποδια) ή χαμηλή (πλατυποδια)
- σφικτοί μύες στην γαστροκνημία
- παχυσαρκία
- ζαχαρώδης διαβήτης
- τραυματισμός

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα εμφανίζεται συχνότερα όσο η ηλικία του αθλητού αυξάνεται ενώ η καταπόνηση σε κακής ποιότητας οδόστρωμα, η πλημμελής προπόνηση και διατροφή, η έλλειψή προθέρμανσης και αποθεραπείας είναι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα προβλημάτων με την απονεύρωση.

Συμπτώματα
Τα συμπτώματα με τα οποία εμφανίζεται η πελματιαία απονευρωσιτιδα είναι πόνος κάτω από την πτέρνα.Ειδικά στα πρώτα πρωινά βήματα ο πόνος είναι εντονότερος και ο ασθενής δυσκολεύεται να πατήσει στο έδαφος. Όταν το πόδι ζεσταθεί ο πόνος υποχωρεί αισθητά. Εάν ο ασθενής συνεχίζει της δραστηριότητες του παρά το γεγονός ότι πονάει ή αφεθεί χωρίς θεραπεία, ο πόνος θα χειροτερεύσει. 

Θεραπεία
Η θεραπεία για την πελματιαία απονευρωσίτιδα περιλαμβάνει την διάταση, την παγοθεραπεία, μείωση της δραστηριότητας, χάσιμο βάρους, αγορά καλύτερων και πιο κατάλληλων υποδημάτων και διάφορα αντιφλεγμονώδη φάρμακα,  Η πελματιαία απονευρωσίτιδα μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί απλά με τη χρήση ενός πρόσθετου ενθέτου παπουτσιών που χρησιμοποιεί την καμάρα για να ανακουφίσει από τον πόνο και την διάταση του τένοντα. Η χρήση της Φυσικοθεραπείας βοηθάει στην ταχύτερη ανάρρωση αλλά και στην μετέπειτα πρόληψη του ανθρώπου. Η χρήση του foam rolling για την χαλάρωση των μυών της περιοχής βοηθάει στην πρόληψη αλλά στην αντιμετώπιση αυτού του συνδρόμου.
Αν όμως ο πόνος επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, συνιστάται η επίσκεψη σ'έναν ειδικό ιατρό, για μια πιο ειδική και κατάλληλη  αντιμετώπιση. 



CONVERSATION