Mέθοδος McKenzie

Η μέθοδος McKenzie, Μηχανική Διάγνωση και Θεραπεία, (ΜΔΘ) είναι μία διεθνώς αναγνωρισμένη μέθοδος αξιολόγησης και θεραπείας του σπονδυλικού πόνου και του πόνου των άκρων, που αναπτύχθηκε στη Νέα Ζηλανδία, από τον φυσικοθεραπευτή Robin McKenzie. Χρησιμοποιείται ευρέως σε όλον τον κόσμο, για περισσότερα από 30 χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην ή γύρω από την σπονδυλική στήλη, τις αρθρώσεις ή τους μύες, η ενδεδειγμένη αξιολόγηση είναι η ΜΔΘ.

Η φιλοσοφία της μεθόδου βασίζεται στο γεγονός ότι η ζωή μας κυριαρχείται από το καμπτικό πρότυπο στάσης. Αυτό προκαλεί βράχυνση των πρόσθιων στοιχείων της σπονδυλικής στήλης.

Η θεραπεία βασίζεται στην επανάληψη των κινήσεων ασκήσεων έκτασης ή κάμψης που βελτιώνουν την κλινική εικόνα των συμπτωμάτων και συμβάλλουν στη διατήρηση των φυσιολογικών κυρτωμάτων.

Η μέθοδος ενδείκνυται σε περιπτώσεις:
  • αυχενικού συνδρόμου
  • οσφυαλγίας
  • ισχιαλγίας
  • πόνου στο γόνατο
  • πόνου στον αγκώνα
Πώς όμως αυτή η τεχνική σχετίζεται με τον αθλητισμό;

Αρκετοί άνθρωποι, όσο και αν προσέχουν κατά την διάρκεια της προπόνησης λόγω της καταπόνησης του σώματος που υπάρχει είναι πιθανό να παρουσιάσουν πόνο στην μέση ή στα άκρα. Εδώ έρχεται η μέθοδος McKenzie για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων όπου έχουν οι αθλητές, σε συνδυασμό με τους κοιλιακούς και ραχιαίους για την ενδυνάμωση των μυών του κορμού 

Ενδεικτικά αναφέρουμε μία απο τις πολλές ασκήσεις/ τεχνικές που υπάρχουν:
  • Ανύψωση του κορμού για την αντιμετώπιση του πόνου στην μέση

Πηγή εδώ

CONVERSATION