Τα πολλαπλά οφέλη το αθλητισμού.

H ενασχόληση με τον αθλητισμό ωφελεί όχι μόνο το σώμα και την εμφάνισή μας, αλλά και την ψυχική μας υγεία, ειδικά στην περίπτωση που η καθημερινότητά μας κατακλύζεται από στρες και αβεβαιότητα. Είτε επιλέγουμε ατομικές δραστηριότητες όπως το τρέξιμο, είτε ένα ομαδικά αθλήματα, τα οφέλη της άσκησης είναι εξαιρετικά και η συνεισφορά τους στον ψυχισμό μας εξαιρετικά σημαντική:

Μας κάνει ευδιάθετους: σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η άσκηση προκαλεί την έκκριση χημικών ουσιών στον εγκέφαλο που μπορούν να μας κάνουν να βελτιώσουμε την διάθεσή μας ενώ τα ομαδικά αθλήματα είναι μια εξαιρετική μορφή κοινωνικοποίησης.

Διώχνει την κατάθλιψη: σε σχετική έρευνα του Πανεπιστημίου του Duke, μελετήθηκαν 156 ασθενείς με κατάθλιψη οι οποίοι και χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: αυτοί που έκαναν μόνο γυμναστική, αυτοί που έκαναν γυμναστική και λάμβαναν και αγωγή με αντικαταθλιπτικά, και η τρίτη ομάδα που λάμβανε μόνο αντικαταθλιπτικά. Αποδείχτηκε πως οι ομάδες που έκαναν γυμναστική κατά την διάρκεια της έρευνας, είχαν σημαντική βελτίωση στην κατάσταση της ψυχικής τους υγείας.

Κοιμόμαστε καλύτερα: η άσκηση βοηθά στο να έχουμε καλύτερη ποιότητα ύπνου και πραγματική χαλάρωση, χαρίζοντας μας την απαραίτητη ενέργεια για να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις της επόμενης ημέρας. Η ικανοποιητική ξεκούραση είναι σημαντική όχι μόνο για το σώμα μας αλλά και για να έχουμε καλή διάθεση. Ιδανικά δεν θα πρέπει να γυμναζόμαστε πολύ αργά το βράδυ γιατί η υπερένταση που προκαλείται δεν θα μας αφήσει να κοιμηθούμε νωρίς.

Μπορεί να μας βοηθήσει να συγκεντρωθούμε: καθώς η γυμναστική αποτελεί ένα φυσικό τρόπο για να διατηρούμε σε εγρήγορση τις νοητικές μας λειτουργίες. Μάλιστα, η αερόβια άσκηση μαζί με ασκήσεις ενδυνάμωσης, με συχνότητα 3-4 επαναλήψεων μέσα στην εβδομάδα, είναι μια καλή αρχή για να διαπιστώσετε και σεις τα οφέλη.

Το καλύτερο φυσικό αγχολυτικό: η φυσική δραστηριότητα και η επαφή με κόσμο, βελτιώνει τη διάθεση μας, απομακρύνοντας τις σκέψεις μας από τα καθημερινά προβλήματα και τα άγχη. Αποδεδειγμένα, η γυμναστική ρίχνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες στο σώμα μας (π.χ. κορτιζόλης) ενώ ταυτόχρονα απελευθερώνει τις ενδορφίνες, γνωστές και ως «ορμόνες της χαράς».

Βελτιώνει η αυτοπεποίθησή μας: η βελτίωση της αντοχής, της διάθεσης και της εμφάνισης συντελεί στο να αισθανόμαστε πολύ καλύτερα! Η ανανέωση και η ευεξία μας βοηθάνε να κατακτήσουμε του στόχους μας και να πιστέψουμε περισσότερο στις ικανότητές μας. Δεν είναι υπερβολή να σας πούμε πως ακόμα και 15 λεπτά ήπιας άσκησης μέσα στην ημέρα, αρκούν για καλή διάθεση, χωρίς καν να καταφύγουμε σε υπερβολές: μια βόλτα με το ποδήλατο, ένας περίπατος, ακόμα και να βάλετε δυνατά την αγαπημένη σας μουσική και να χορέψετε είναι πραγματικά αναζωογονητικά μέσα στην φρενίτιδα της καθημερινότητας που βιώνουμε οι περισσότεροι.

CONVERSATION