Το λεξικό του μπαλέτου ( Q - Z )



R

Relevé Σημαίνει «ανυψωμένος». Είναι μία κίνηση κατά την οποία οι φτέρνες σηκώνονται από το πάτωμα. Όταν ο χορευτής βρίσκεται σε αυτή τη θέση λέγεται ότι είναι «σε relevé» ή «σε pointe».

Rond de jambe Σημαίνει «κυκλική κίνηση του ποδιού». Μπορεί να γίνει με το πέλμα του ελεύθερου ποδιού σε επαφή με το πάτωμα ή στον αέρα. 

S

Saute Σημαίνει «άλμα». Είναι άλμα που γίνεται από δύο πόδια, σε δύο πόδια.

Seconde, à la Σημαίνει «σε 2η θέση». Μία τοποθέτηση κατά την οποία γίνεται άνοιγμα προς το πλάι.

Sissonne Πήρε το όνομά του από τον εφευρέτη του. Ένα βασικό sisonne είναι ένα άλμα από δύο πέλματα σε μία ψαλιδωτή κίνηση στον αέρα, με το ένα πόδι ψηλότερα από το άλλο, και προσγειώνεται πάλι σε δύο πέλματα. Υπάρχουν πολλά είδη sissone που ποικίλουν από μικρά σε μεγάλα άλματα και μπορούν να γίνουν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Spotting Είναι μία τεχνική που χρησιμοποιείται για την αποφυγή αποπροσανατολισμού κατά τη διάρκεια στροφών. Ουσιαστικά ο χορευτής εντοπίζει ένα αντικείμενο μέσα στον χώρο και καθώς στρίβει το ξανά εντοπίζει στον χώρο, με αποτέλεσμα να εστιάζει πάνω σε αυτό. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να πραγματοποιήσει κάποιος πολλές συνεχόμενες στροφές, χωρίς να ζαλιστεί.

Sur le cou-de-pied Σημαίνει «στον λαιμό του πέλματος». Όταν ένα πέλμα στηρίζεται sur le cou-de-pied, σημαίνει ότι είναι τοποθετημένο κάθετα πάνω στο σημείο του πέλματος που βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον αστράγαλο και κάτω από την κνήμη. Στην ρώσικη σχολή, το πέλμα κυριολεκτικά τυλίγεται γύρω από τον αστράγαλο, με τα δάχτυλα να βρίσκονται πίσω από την φτέρνα. (Το κουντεπιέ).

T

Tendu Σημαίνει «τεντωμένος». Είναι μία πολύ βασική κίνηση που γίνεται στην μπάρα και χρησιμοποιείται πολύ συχνά στο μπαλέτο. Το tendu (ολόκληρη η λέξη είναι battement tendu) είναι η κίνηση κατά την οποία ο χορευτής ανοίγει την μία πλευρά του προς τα έξω, από τον κορμό μέχρι τα δάχτυλα του ποδιού.

V

Vaganova Method Η μέθοδος διδασκαλίας που ανέπτυξε η Agrippina Vaganova βασισμένη στην τεχνική της ρώσικης σχολής.

W

Warm-up Σημαίνει «προθέρμανση». Είναι όρος που αναφέρεται στην προετοιμασία του σώματος για το μάθημα ή για παράσταση. Αποτελείται από μία ακολουθία κινήσεων που προηγούνται του κανονικού χορού για την αποφυγή τραυματισμών.

CONVERSATION