Λεξικό του μπαλέτου ( F - P )

F

Face, de Σημαίνει «απέναντι». Είναι μία τοποθέτηση του σώματος ή μία κίνηση η οποία εκτελείται απέναντι από το κοινό.

Fondu Σημαίνει «αυτός που βυθίζεται». Ο όρος αναφέρεται σε κάθε κίνηση κατά την οποία το σώμα χαμηλώνει μέσω του λυγίσματος του ενός ποδιού. Η διαφορά του με το plié, είναι ότι το σώμα στηρίζεται και από τα δύο πόδια, ενώ στ fondu, μόνο ένα πόδι στηρίζει το σώμα.

Fouetté Σημαίνει «γυρίζω απότομα». Μπορεί να γίνει είτε en dehors ή en dehans, με το ενεργητικό πόδι είτε στο πάτωμα είτε στον αέρα.

Frappè Σημαίνει «χτυπημένος». Ολόκληρη λέξη είναι «battement frappe». Το ελεύθερο πόδι ακουμπά χαλαρά και ελαφριά πάνω στον αστράγαλο του ποδιού που στηρίζει το σώμα. Έπειτα το ελεύθερο πόδι πετάγεται με δύναμη σε θέση dégagé έτσι ώστε να χτυπήσει το πάτωμα κατά το 1/3 της κίνησης προς τα έξω. Το πόδι πρέπει να παραμείνει εκτεταμένο όσο το δυνατόν περισσότερο, και να επιστρέψει στην θέση του τελευταία στιγμή. Στη ρώσικη σχολή τα frappés ξεκινούν από tendu. Μπορεί να γίνει προς τα μπρος, προς το πλάι ή προς τα πίσω.

G

Glissade Σημαίνει «γλίστριμα». Είναι ένα συνδετικό, μεταβατικό βήμα. Ξεκινώντας από plié, το ελεύθερο πόδι μετακινείται σε pointe tendu, έπειτα το βάρος μεταφέρεται σε αυτό το πόδι, και το άλλο πόδι ακολουθεί κλείνοντας σε plié. Εκτελείται με άλμα από το ένα πόδι στο άλλο και μπορεί να γίνει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Grand battement
Σημαίνει «μεγάλο χτύπημα». Είναι ένα ελεγχόμενο σήκωμα του ποδιού κατά το οποίο το ελεύθερο πόδι σηκώνεται όσο το δυνατόν ψηλότερα, ενώ το υπόλοιπο σώμα διατηρείται ευθυγραμμισμένο.

Grand jeté Σημαίνει «μεγάλο πέταγμα». Είναι ένα μακρύ, οριζόντιο άλμα, που συνήθως γίνεται προς τα μπρος, και ξεκινά από το ένα πόδι και προσγειώνεται στο άλλο. Κατά την διάρκεια του άλματος, ο χορευτής μπορεί να κάνει σπαγγάτο στον αέρα. Είναι ένα μεγάλο άλμα που χρησιμοποιείται συχνά στα grand finales (μεγάλα φινάλε).

J

Jeté,petit Σημαίνει «μικρό άλμα». Είναι ένα μικρό άλμα που χρησιμοποιείται συχνά στο petit allegro. Ο χορευτής σπρώχνει το ελεύθερο πόδι προς τα έξω, και πηδάει από το πόδι που στηρίζει το βάρος στο ελεύθερο πόδι, με το άλλο πόδι προς τα πίσω sur le cou-de-pied. 

Jumps Σημαίνει «άλμα». Στο μπαλέτο υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία αλμάτων, τα οποία έχουν κατηγοριοποιηθεί ως εξής: από δύο πέλματα σε δύο πέλματα (π.χ. changements), από δύο πέλματα σε ένα πέλμα (π.χ. sissonnes), από ένα πέλμα σε δύο πέλματα (π.χ. assemblés), από ένα πέλμα στο ίδιο πέλμα (π.χ. temps levés), από ένα πέλμα στο άλλο πέλμα (π.χ. jetés).

P

Pas Σημαίνει «βήμα». 

Pas de basque Είναι μία τοποθέτηση που ξεκινά σε 5η θέση και μεταφέρεται σε demi-plié, έπειτα το ελεύθερο πόδι γλιστρά μπροστά σε θέση croisé και συνεχίζει σε ένα demi rond de jambe en dehors προς το πλάι, ενώ το άλλο πόδι παραμένει σε plié. Όταν το ελεύθερο πόδι μετακινείται σε demi-plié πραγματοποιείται ένα μικρό άλμα. Το άλλο πόδι γλιστρά από 1η θέση σε μπροστινό croisé. Στον τελευταίο χτύπο, το βάρος μεταφέρεται στο άλλο πόδι και πραγματοποιείται ένα μικρό άλμα έτσι ώστε να βρεθούν πάλι μαζί τα πέλματα (στην μεριά του αριστερού ποδιού). Η κίνηση ολοκληρώνεται σε 5η θέση croisé.

Pas de bourrée Ο όρος αναφέρεται σε ένα από τα πιο απλά συνδετικά βήματα, που χρησιμοποιούνται για να συνδέσουν πολλά βήματα σε έναν συνδυασμό. 

Pas de chat,grand Σημαίνει «το βήμα της γάτας». Είναι ένα βασικό άλμα που ξεκινά με demi-pliè σε 5η θέση, όπου το μπροστά πόδι κάνεις developpe ενώ το πίσω grand battement.

Passé Σημαίνει «περασμένος». Είναι μία κίνηση κατά την οποία το τεντωμένο πέλμα του ελεύθερου ποδιού προσπερνά το γόνατο του ποδιού που στηρίζει το βάρος. Το ελεύθερο πόδι ξεκινά από μπροστά και καταλήγει πίσω, ή το ανάποδο. Είναι μία κλασσική κίνηση που γίνεται στην μπάρα μπαλέτου και χρησιμοποιείται για την αλλαγή του ελεύθερου ποδιού.

Penché Σημαίνει «γερμένος». Ένα υπερβολικό arabesque κατά το οποίο το σώμα παραμένει σηκωμένο και εκτεταμένο, αλλά το ανυψωμένο πόδι σηκώνεται (στραμμένο προς τα έξω) όσο το δυνατόν περισσότερο με τα χέρια της ντάμας να αγγίζουν σχεδόν το πάτωμα, ανάλογα με την ευλυγισία της.

Pirouette Σημαίνει «πιρουέτα», «στροφή». Μία ελεγχομένη στροφή 180ο που γίνεται πάνω στο ένα πόδι. Ο χορευτής συνήθως στρίβει περισσότερες από μία φορές. Το ανυψωμένο πόδι συνήθως διατηρείται σε θέση rétiré, αλλά μπορεί να τοποθετηθεί και σε άλλες θέσεις. Αν κατά την στροφή το υψωμένο πόδι περιστρέφεται με φορά από μπρος προς τα πίσω, τότε η πιρουέτα γίνεται en dehors. Αν κατά την στροφή το υψωμένο πόδι περιστρέφεται με φορά από πίσω προς τα μπρος, τότε η πιρουέτα γίνεται en dedans. Ο χορευτής χρειάζεται να εστιάσει ( spott), για να αποφύγει τον προσανατολισμό. Οι πιρουέτες είναι συνήθως γρήγορες, αλλά οι πιρουέτες που γίνονται με υποστήριξη, δηλαδή όπου ο παρτενέρ στηρίζει την σολίστα, μπορεί να γίνει και πολύ αργά.

Plié Σημαίνει «λύγισμα». Είναι άνοιγμα των μηρών που εκτελείται με τα πέλματα σε θέση turn out. Είναι συνήθως η πρώτη άσκηση που γίνεται σε ένα μάθημα μπαλέτου. Είναι μία από τις σημαντικότερες κινήσεις στο μπαλέτο. Αν δεν εκτελεστεί σωστά μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στη λεκάνη, στα γόνατα και στους αστραγάλους.

Pointe Σημαίνει «μύτη» (του πέλματος). Είναι το τέντωμα ή η έκταση του πέλματος που επεκτείνεται σε όλο το σώμα. Ένα demi-pointe αναφέρεται στο πόσο ανυψώνεται η φτέρνα από το πάτωμα σε θέση relevé. Οn pointe, σημαίνει ότι ο χορευτής στέκεται κυριολεκτικά στις μύτες των δαχτύλων. 

Port de bras Σημαίνει «κίνηση των χεριών». Είναι μία κίνηση ή μία τοποθέτηση των χεριών. Κάθε μάθημα μπαλέτου περιλαμβάνει ένα μέρος port de bras στην μπάρα. 

Positions Οι πέντε θέσεις των χεριών και των πελμάτων στο μπαλέτο.

Promenade Σημαίνει «βόλτα». Είναι μία ισορροπημένη στροφή ανα τέταρτο κατά την οποία ο χορευτής κινείται αργά κυκλικά. Το υπόλοιπο σώμα μπορεί να βρίσκεται σε θέση arabesque ή attitude. Σε ένα supported promenade (με στήριξη), ο παρτενέρ στρίβει την σολίστα.



CONVERSATION