Πως να ράψετε σωστά τις κορδέλες και τα λαστιχάκια των pointe

Οι κορδέλες είναι ένα εργαλείο για να προσαρμόσεις τα παπούτσια pointe για τις δικές σου και μοναδικές ανάγκες και στόχους. Οι κορδέλες στηρίζουν, σταθεροποιούν, προστατεύουν από τον τραυματισμό στα πιο ευαίσθητα σημεία των ποδιών σου.
Η αλήθεια είναι ότι τα λαστιχάκια δεν είναι απαραίτητα για τις pointe σας και πρέπει να ράβονται μόνο τότε και μόνο εκεί που πραγματικά χρειάζονται: 
  • Αν η φτέρνα γλιστράει από το πόδι σου όταν είσαι σε demi ή full pointe, θα την σταθεροποιήσεις με ένα φαρδύ και διαφανή επαγγελματικό λαστιχάκι, που δεν φαίνεται πάνω στο καλσόν σου - αλλά συνήθως, δεν είναι πολύ γερό. 
  • Αν νιώθεις πως χρειάζεσαι παραπάνω στήριξη του κουντεπιέ, ή έχεις μια τάση να στέκεσαι στο μπροστινό πλευρό της πλατφόρμας ("get over the box"), θα βάλεις δυο γερά λαστιχάκια σε σχήμα Χ στο σημείο του κουντεπιέ. 
Θα χρειαστείς:
  • Τις pointe σας
  • σατέν ή βαμβακερές κορδέλες
  • λαστιχάκια
  • κλωστή
  • αναπτήρα 
  • ψαλίδι
  • μολύβι
  • βελόνα.
Οδηγίες
  1. Ως συνήθως για ένα ζευγάρι πουέντ φτάνουν 2 μ. επαγγελματικής κορδέλας. Το φάρδος της θα είναι ~2,5 πόντους. Μοίρασε την κορδέλα σε 4 ίδια μέρη (από 2 μέρη σε κάθε παπούτσι). Μπορείς να κάψεις τα κοψίματα του υφάσματος, περνώντας γρήγορα με τη φωτιά του αναπτήρα ή του σπίρτου, με αυτόν τον τρόπο οι άκρες θα σταθεροποιηθούν και δε θα ξεχειλώνουν κατά τη χρήση.
  2. Δίπλωσε το ύφασμα της φτέρνας, και σημείωσε με μολύβι τα σημεία που διπλώνει όπως δείχνει η εικόνα. Σε αυτό το σημείο θα μπουν οι κορδέλες - κάθετα ή με μια μικρή προς το μπροστινό μέρος του παπουτσιού.
  3. Γύρισε την κορδέλα με τη λεία πλευρά της προς τα έξω, και με τραχιά προς τα μέσα, ώστε να μη γλιστράει στο πόδι. Δίπλωσε την από μια άκρη 1 εκ. προς τα μέσα και ράψε την από την εσωτερική πλευρά της pointe. Χρησιμοποίησε μόνο αρκετά λεπτές αλλά ανθεκτικές κλωστές, που θα ταιριάζουν με το χρώμα της κορδέλας.
  4. Κάνε μικρά ράμματα (βελονιές), περνώντας τη βελόνα μόνο από τη φόδρα του παπουτσιού, έτσι ώστε να μη χαλάσει η εμφάνισή τους.
Για τα λάστιχα η διαδικασία είναι η εξής:
  1. Η pointe στο πίσω μέρος της έχει δύο ραφές. Μετράμε δύο εκατοστά από τη μία ραφή και ράβουμε τη μια άκρη του λάστιχου με μία κλίση προς τα μπρος, όπως και στις κορδέλες. Φοράμε την pointe, μετράμε το λάστιχο ώστε να μας είναι σφιχτό στον αστράγαλο και το ράβουμε αντίστοιχα από την άλλη ραφή.

Όταν τελειώσεις, δοκίμασε τις pointe να βεβαιωθείς ότι τα παπούτσια ταιριάζουν απόλυτα στα πόδια σου!

Πηγή: http://papoutsiaxorou.gr, Pointe Shoe Academy by grishko

CONVERSATION