Anatomy of a pointe shoe

Οι Pointe αποτελούνται : 

Από ένα κουτί (box) μέσα στο εμπρόσθιο άκρο του παπουτσιού που περιβάλλει και υποστηρίζει τα δάχτυλα των ποδιών του χορευτή. Το κουτί είναι συνήθως κατασκευασμένο από στρώματα χαρτιού και υφάσματος κολλημένα μαζί σε στρώσεις. Άλλες εταιρίες μπορεί να κατασκευάζουν το κουτί των pointes από πλαστικό και καουτσούκ.Το εμπρόσθιο άκρο του κουτιού είναι επίπεδο, έτσι ώστε να σχηματίζουν μια πλατφόρμα πάνω στην οποία ο χορευτής μπορεί να ισορροπεί. Οι pointe μπορεί να έχουν box σχήματα είτε naroow είτε medium είτε wide ανάλογα με το πόδι του χορευτή.

Ένα στέλεχος- (shank), το οποίο είναι ένα κομμάτι από άκαμπτο υλικό που χρησιμεύει για να σκληρύνει τη σόλα έτσι ώστε να παρέχει στήριξη για την καμάρα του ποδιού en pointe. Οι Shanks συνήθως είναι κατασκευασμένα από δέρμα, πλαστικό, χαρτόνι, ή στρώματα κόλλας .

Το εξωτερικό του παπουτσιού pointe είναι καλυμμένο με ύφασμα (σατέν ή καμβά), αποκρύπτοντας έτσι το κουτί και τα άλλα εσωτερικά δομικά στοιχεία και προσδίδει μια αισθητική ευχάριστη στο μάτι.

Το vamp που αναφέρεται στο ανώτερο κομμάτι του κουτιού, που καλύπτει τα μετατάρσια, τα δάχτυλα και την άρθρωση. Το vamp έρχεται σε ποικίλα σχήματα και μήκη να προσφέρει διαφορετικούς τύπους υποστήριξης. Ο λαιμός (throat) της είναι η άκρη του vamp και είναι συνήθως σε δύο τύπους: σχήματος V,όπου μπορεί να είναι πιο κατάλληλο για ένα πόδι που έχει υψηλότερο τόξο ή U (στρογγυλό), όπου μπορεί να είναι πιο κατάλληλο για ένα πόδι που έχει κάτω τόξο

Το κορδόνι περίσφιξης (drawstring) βρίσκεται εντός του λαιμού βοηθά στη διασφάλιση το παπούτσι στο πόδι και δίνει έναν διακοσμητικό χαρακτήρα. Πολλά μοντέλα των pointe δεν έχουν κορδόνια.



CONVERSATION