Agrippina Y. Vaganova

Tη ζωή της Agrippina Yakulevna Vaganova (1879-1951) σαν δημιουργού, μπορούμε να διακρίνουμε καθαρά δυο περιόδους. Τη πρώτη απ'αυτές, την καριέρα της τότε που ήταν χορεύτρια, την αναθυμόταν συνήθως με πικρία. Η δεύτερη η εκπαιδευτική της δραστηριότητα μετά την Επανάσταση, της χάρισε την παγκόσμια αναγνώριση. Κι όμως, οι δυο αυτές περίοδοι είναι αλληλένδετες. Οι σελίδες των απομνημονευμάτων της Vaganova που εκδόθηκαν τελευταία μας παρουσιάζουν μια γυναίκα που αδιάκοπα αναζητούσε την τελειότητα από τα νεανικά της κιόλας χρόνια. Εξαιρετική χορεύτρια του θεάτρου Maryinsky, η Vaganova είχε αποκτήσει τη φήμη της "βασίλισσας των παραλλαγών" σε εξαιρετικά μπαλέτα. Πήρε όμως τον τίτλο της μπαλαρίνας μόνο έναν χρόνο πριν την αποχαιρετιστήρια παράσταση που δόθηκε προς τιμήν της, και το 1916 εγκατέλειψε για πάντα την σκηνή. Την εγκατέλειψε βαθιά απογοητευμένη...

Η δεύτερη περίοδος της δημιουργικής δραστηριότητας της Vaganova άρχισε αμέσως μετά την Επανάσταση. Το 1918 άρχισε να διδάσκει στην ιδιωτική Ρωσική Σχολή Μπαλέτου που διεύθυνε ο κριτικός κλασικού μπαλέτου Akim Volynski, αλλά τρία χρόνια αργότερα μεταπήδησε στην Κρατική Σχολή Μπαλέτου. Η μέθοδος διδασκαλίας της Vaganova διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920, σε μια εποχή δύσκολη για το ρωσικό μπαλέτο,, γιατί η κλασική παράδοση δεχόταν σφοδρές επιθέσεις των ψευτοανανεωτών.


Το σύστημα της Vaganova διαμορφώθηκε σε στενή σύνδεση με τη θεατρική πρακτική. Αποτελεί τη φυσική εξέλιξη και συνέχει των παραδόσεων της ρωσικής σχολής του μπαλέτου. Αν στην δεκαετία του 1920 οι άνθρωποι που νοιάζονταν για το ρωσικό μπαλέτο υπερασπίζονταν την κλασική κληρονομιά από τις επιθέσεις των ψευτοανανεωτών, στην δεκαετία του 1930 το κυριότερο μέλημα ήταν η δημιουργία ενός σύγχρονου ρεπερτορίου. Η μέθοδος της Vaganova δεν επηρέασε και εξέλιξε μόνο τον χορό των γυναικών αλλά και των ανδρών.

To 1934 εκδόθηκε για πρώτη φορά το βιβλίο της Agrippina Vaganova "Βασικές αρχές του κλασικού μπαλέτου" όπου εξακολουθεί να αποτελεί πρότυπο εγχειρίδιο για τη διδασκαλία της τεχνικής του μπαλέτου. Η τεχνική της είναι μια από τα πιο δημοφιλή τεχνικές σήμερα.



Πηγή: "Βασικές αρχές του κλασικού μπαλέτου" 

CONVERSATION